Non zag bloedige gijzeling: Ze dwongen hem te knielen

© screenshot

Zuster Danièle maakte de gijzeling in de kerk van Saint-Étienne-du-Rouvray vanmiddag van dichtbij mee. Uit haar verhaal, dat ze deed aan de Franse zender France 2, blijkt hoe gruwelijk het er aan toeging.

AD

Danièle was een van de mensen die werden gegijzeld tijdens de ochtendmis in de kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray, een plaatsje in de buurt van Rouen. Ze zag hoe de twee mannen inbraken in de mis en vervolgens priester Jacques Hamel belaagden: ,,Toen ik ze binnen zag komen dacht ik: nu is het afgelopen. Ze dwongen hem (Jacques, red.) te knielen. Toen we het mes zagen in zijn rechterhand, wisten we dat er iets ging gebeuren."Volgens de zuster filmden de mannen hun daad. Ze vervolgt: ,, Ze namen het woord en spraken in het Arabisch. Ik weet niet zo goed wat ze vertelden, maar ze riepen 'Jullie christenen, jullie onderdrukken ons'. Maar Jacques aanvallen, dat is pas laf." Jacques verdedigde zich nog, voordat de mannen toesloegen. Danièle: ,,Hij probeerde het, maar hij was toch 85. Hij begreep goed wat er ging gebeuren."OntsnaptDanièle vluchtte weg voordat bij Jacques de keel werd doorgesneden. Dankzij haar was de politie snel ter plaatse: ,,Ik rende weg en heb de eerste auto gestopt die voorbij kwam. De bestuurder heeft de politie gebeld en daarna ging het heel snel."Eén van de gijzelaars raakte levensgevaarlijk gewond. Hij is inmiddels buiten levensgevaar. De daders, die zeiden te handelen in naam van terreurbeweging Islamitische Staat, werden doodgeschoten door de politie. Een derde man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord.Na de moord belde de Franse president Hollande met de paus. Hij beloofde alles te zullen doen om de kerken in Frankrijk te beschermen. Hij sprak ook de hoop uit dat 'in deze pijnlijke en deprimerende omstandigheden harmonie het wint van de haat', aldus een verklaring van het Elysée.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee