Trump daagt Russen uit om e-mails van Clinton te vinden

© AD

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft Rusland vandaag opgeroepen de vele duizenden e-mails van Hillary Clinton, die zij niet overdroeg toen de Amerikaanse FBI een onderzoek naar het gebruik van een privé e-mailserver deed, boven water te krijgen en openbaar te maken. ,,Rusland, als jullie luisteren, ik hoop dat het jullie lukt om de 30.000 missende e-mails te vinden'', zei Trump tegen de aanwezige verslaggevers.

AD

Volgens Clinton zijn de berichten privé en werden ze daarom gewist. Trumps oproep komt als reactie op president Obama's vingerwijzen naar Rusland, dat volgens hem verantwoordelijk is voor het hacken en lekken van e-mails van het Democratisch Nationaal Comité. Eind april werden politiek gevoelige en gênante berichten van het Democratische partijbestuur buitgemaakt door hackers.

Deze week, bij aanvang van de Democratische conventie, kwamen 19.000 e-mails via klokkenluiderssite WikiLeaks op straat te liggen. In de mails werd onder meer gesproken over het tegenwerken van Clintons tegenkandidaat Bernie Sanders, wat voor woedende toestanden onder diens achterban en chaos op de conventie zorgde. Sanders moest zijn fans tot kalmte manen en in de nasleep van de onrust over de gelekte documenten stapte partijvoorzitter Debbie Wasserman Schulz zelfs op. Extreem onvoorzichtigNa het onderzoek naar Clintons mailperikelen stelde de FBI dat de Democrate 'extreem onvoorzichtig' was geweest in de manier waarop zij met gevoelige en geheime informatie was omgesprongen. Een basis om haar strafrechtelijk te vervolgen, was er volgens de Amerikaanse federale politiedienst echter niet. Veiligheidsexperts stellen nu, zo zei Obama, dat er bewijs is dat Rusland de hand heeft gehad in het verspreiden van de gevoelige documenten. Om zo het verloop van de verkiezingen te beïnvloeden.

Behalve de mails over Sanders kwam namelijk ook alle informatie van de Democraten over de Republikeinse tegenstander Donald Trump in handen van de hackers. Trump wuift Obama's suggestie dat de Russen achter de cyberdiefstal zitten echter weg. Hij stelt dat ook China of een andere partij bij de hack kan zijn betrokken. ,,Het is zo vergezocht, het is gewoon belachelijk'', aldus Trump in de Washington Post. Hij ziet de beschuldiging als een rookgordijn om de aandacht af te leiden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee