Vader van aanslagpleger Nice: “Mijn zoon had psychische problemen”

Print

 

De man die tientallen mensen doodreed in Nice, had psychische problemen. Dat zegt zijn vader in een interview met VRT.

Bij de aanslag met een vrachtwagen op de Promenade des Anglais in Nice, tijdens de viering van de Franse nationale feestdag, vielen 84 doden en 50 gewonden. De dader was de Franse Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel. VRT-journalist Majd Khalifeh zocht de vader van de man op in een dorpje in het noordoosten van Tunesië.

“In het begin wou ik het niet geloven. Dit kon mijn zoon toch niet zijn? Tot ik zijn foto zag”, zucht vader Mohamed Monzir Lahouaiej-Bouhlel (58). “We begrijpen niet wat er precies gebeurd is, maar wat hij heeft gedaan is onaanvaardbaar. 84 doden en 200 gewonden, dit is een oorlogsbalans. Ik ben triestig. Als mijn zoon dit met zijn volle verstand uitgevoerd heeft, dan draagt hij zelf de verantwoordelijkheid. God vergeve hem als hij ziek was.”

Twaalf jaar geleden nam de man zijn kind mee naar een psychiater. “Volgens de arts leed hij aan een ernstige psychische aandoening. Blijkbaar waren er ook relatieproblemen en mogelijk had hij financiële problemen.”

“Leugens van IS”
Mohamed Monzir Lahouaiej-Bouhlel vindt het onzin dat terreurorganisatie Islamtische Staat de aanslag heeft opgeëist en zijn zoon omschrijft als een soldaat van IS. “Ze liegen en doen dat alleen maar om nieuwe zieltjes te winnen. We haten ze.”

De dader nam net voor de aanslag nog contact op met zijn broer. “Hij belde me in de late namiddag”, herinnert Jaber Lahouaiej-Bouhlel zich. “Hij klonk normaal en zei dat hij mee aan het feesten was, alsof er niets aan de hand was.” Mohamed Lahouaiej Bouhlel stuurde ook nog een selfie vanop de Promenade des Anglais. “Hij lacht en ziet er niet uit als een terrorist.”

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee