Wijntje bij de kapper aan banden

Chocolaterie Darq in Maastricht doet mee met de blurring-proef. Je kunt er chocolade proeven onder het genot van een goed glas wijn .

Chocolaterie Darq in Maastricht doet mee met de blurring-proef. Je kunt er chocolade proeven onder het genot van een goed glas wijn . © Diana Scheilen

Een glaasje wijn bij de kapper of in de boekhandel mag niet meer. Althans niet in Nieuwegein. Winkeliers in andere steden wachten gespannen af of daar ook een streep wordt gezet door het experiment om alcohol te schenken zonder drankvergunning.

Peter Bruijns

Geen boek meer kopen onder het genot van een glaasje merlot, of de haren laten permanenten met een chardonnay binnen handbereik. De gemeente Nieuwegein moet een proef met de verkoop van alcohol in gewone winkels zonder drankvergunning stopzetten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. Nieuwegein is een van de 36 Nederlandse gemeenten waar zo’n proef wordt gehouden.

De Slijters Unie had de zaak aangespannen, omdat het oneerlijke concurrentie voor de slijterijen is. Dertien ‘gewone’ winkeliers in Nieuwegein mochten sinds dit voorjaar in hun zaak ook alcohol schenken of verkopen. Dat is een vorm van branchevervaging - ook wel blurring genoemd - om het winkelen aantrekkelijker te maken. De gedachte is dat het wellicht drukker in de winkelstraten wordt als de consument in de sigarenzaak een bolknak met een borrel kan combineren, of in de bloemenzaak ook een dessertwijntje kan proeven.

Zoiets is in andere landen - en vooral in wereldsteden als New York en Londen - al lang dagelijkse kost. En het publiek vindt het leuk. Wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft mogen daarom ook in Nederland de regeltjes en verordeningen wel wat worden opgerekt. Er moet meer worden geoorloofd in de zware strijd tegen de oplopende winkelleegstand.

De strikte scheiding tussen detailhandel en horeca, zoals die in de Drank- en Horecawet staat, past volgens de gemeenten niet meer in deze tijd, waarin winkeliers alle zeilen moeten bijzetten om klanten over de drempel te trekken. Ondernemers willen meer vrijheid om creatief de grenzen op te zoeken. Tegelijk vinden consumenten een ‘totaalbeleving’ bij het winkelen steeds belangrijker.

Maar de rechter geeft de slijters gelijk. Nieuwegein mag niet gedogen dat zonder vergunning alcohol wordt geschonken of verkocht. Alleen onder bijzondere omstandigheden mag een gemeente afwijken van de regels die door het Rijk zijn uitgevaardigd.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee