Monsterfiles in Frankrijk: urenlang vast door panne

© AD.nl

De reis naar de zon krijgt vandaag op Zwarte Zaterdag een extra rouwrand. Vakantiegangers moeten in Frankrijk oppassen voor monsterfiles die langer worden dan ooit. Reden? Nog nooit stonden zo veel Fransen met pech langs de weg.

AD.nl

Oude auto's en achterstallig onderhoud zorgen ervoor dat de Fransen steeds vaker met pech langs de kant van de weg staan. Gemiddeld zijn er meer dan drie pechgevallen per minuut. Dat blijkt uit cijfers van een van Frankrijks grootste hulpdiensten, Mondial Assistance. Ook vakantiegangers zijn de dupe. ,,Sinds begin juli is het aantal Franse pechgevallen met 8 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar", zegt directeur Pascal Fanton van Mondial Assistance. ,,Op maandag 18 juli boekten we een historisch record, we verleenden meer dan 5.000 keer hulp. Dezer dagen zitten we op zo'n 4.500 interventies per dag. Dat is nog nooit vertoond. En de piek komt dus pas vandaag, op Zwarte Zaterdag." Vakantiegangers zijn gewaarschuwd. Pech onderweg zorgt voor gevaar op de snelweg, maar ook voor vertragingen, bijvoorbeeld als auto's moeten worden weggesleept. En al helemaal tijdens de grote vakantie-uittocht vandaag: monsterfiles van 700 tot 900 kilometer zijn niet ongebruikelijk.

Ons advies is: ga op zondag rijden

De ANWB waarschuwt Nederlanders: ,,Er bestaat geen Franse wegenwacht. Dus Fransen met pech staan vaak heel lang langs de kant te wachten tot ze worden weggesleept", aldus woordvoerder Ad Vonk. ,,Het is een prachtig land hoor, maar als je er pech hebt, heb je ook echt pech!''De ANWB zet deze zomer twaalf Nederlandse wegenwachters in op de Franse wegen. Die mogen niet op de snelwegen ingrijpen of wegslepen, maar bieden wel daarbuiten hulp. Gemiddeld wordt er deze zomer zo'n twaalf keer per uur hulp verleend aan gestrande Nederlanders in Frankrijk. ,,Afgelopen week kregen we bijna 1.800 hulpverzoeken in Frankrijk. Rond Zwarte Zaterdag zal dat oplopen tot 2.000 keer. Dat is een lichte stijging, maar niet opmerkelijk", aldus Vonk. Ga zondag weg,,Ons advies is: ga op zondag rijden. Op Zwarte Zaterdag heel vroeg wegrijden heeft nauwelijks zin: om zes uur 's ochtends staat het al vast op de Autoroute du Soleil bij Lyon. En als je toch de weg op gaat: neem genoeg drinken en eten mee. En spelletjes voor de kinderen."

Dat de Fransen zelf steeds vaker met pech langs de weg staan, heeft volgens Mondial Assistance vooral te maken met achterstallig onderhoud. Het Franse wagenpark wordt ouder en mensen hebben door de crisis minder te besteden, ook voor reparaties. ,,Meestal zijn het auto's die al heel veel kilometers hebben gemaakt, ze hebben te oude accu's of de olie is niet ververst. Dat kan allemaal worden voorkomen met een beetje onderhoud", aldus Fanton. Nederlanders gaan doorgaans wel goed voorbereid en goed verzekerd op weg, zegt de ANWB. ,,Maar het is waar: als onze wegenwachters in Frankrijk hulp moeten bieden, zeggen ze vaak: met een beetje extra onderhoud hadden de problemen voorkomen kunnen worden."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee