BLOG VERSTAPPEN: Wereld van verschil

Max Verstappen in acdtie.

Max Verstappen in acdtie.© ANP

Hockenheim! Niet bepaald de plek die bovenaan de lijst prijkt van favoriete circuits. Het perscentrum is nog altijd hetzelfde ‘noodgebouw’ dat er ruim vijftien jaar geleden werd neergezet bij een verbouwing aan het circuit. Zelfs de Frankfurters en schnitzels die er tussen de middag worden geserveerd smaken nog hetzelfde als eind vorige eeuw. Of zijn ze destijds ingevroren en nu weer gauw in de magnetron gestopt? Enfin, Hockenheim heeft zijn tijd een beetje gehad.

Ivo op den Camp

Het unieke dat er was - de ultrasnelle rechte stukken door het bos - is bij de verbouwing vervangen door een kil, zielloos stukje asfalt, een typisch ontwerp van Formule 1-architect Hermann Tilke. De angel van Hockenheim, daar waar bij 360 km/uur verwoede uitremacties waren te zien, is er uitgetrokken. Sindsdien is het nooit meer goed gekomen met het baantje langs de snelweg. Toch kleven er voor ons Limburgers wel herinneringen aan Hockenheim. Jos Verstappen stond er in 1994 in de fik.

Of beter gezegd, zijn Benetton stond in de brand. En niet zo’n beetje ook. Het perscentrum bevond zich toen nog bovenaan de tribune recht tegenover de pitstraat. Ik had een plekje aan het raam, eerste rang zogezegd. De eerste gedachte: dat was ’t dan. Ik had niet de illusie dat Jos levend en wel uit het inferno tevoorschijn zou komen. Ik sprintte door de tunnel naar de overkant en probeerde informatie in te winnen over de coureur. Die stond niet veel later gewoon voor mijn neus. Met wat brandzalf op zijn gelaat, maar verder ongehavend.

Twintig jaar later was er weer een memorabel moment in Hockenheim. Max Verstappen reed er Formule 3. Op zaterdagavond hadden we op een houten bankje aan een campingtafeltje de nodige pils gedronken. Max uiteraard niet, die was 16 jaar, hield het bij een colaatje en was vooral veel in de weer met zijn smartphone. Een dag later won hij zijn eerste Formule 3-race. ‘Het gaat wel allemaal erg snel’, luidde het unanieme oordeel. Twee jaar later is hij in Hockenheim weer een potentiële kandidaat voor de zege. In de Formule 1. Eén ander cijfertje dat een wereld van verschil uitdrukt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee