TEST: Zelf ijs maken

© Fotolia

Jan Monster (r.) met zijn collega-panelleden in zjin boerderij in Hummelo. Koen Verheijden

Jan Monster (r.) met zijn collega-panelleden in zjin boerderij in Hummelo. Koen Verheijden© MGL

thumbnail:
thumbnail: Jan Monster (r.) met zijn collega-panelleden in zjin boerderij in Hummelo. Koen Verheijden

Zelf ijs maken kan heerlijk zijn. Er zijn heel wat handige apparaten op de markt die daarbij kunnen helpen. Maar welk apparaat levert het lekkerste ijs op? We testen vijf populaire modellen.

Jeroen Kreule

Daar zat Ronald ­Pelgrom dan, als 21-jarige melkvee- en varkenshouder, met zijn vader en moeder in een maatschap. Jong, ambitieus, genietend van het leven. Toch miste de jonge agrariër iets. ,,Zo’n maatschap met z’n drieën is leuk, maar ik wilde ook iets helemaal voor mezelf. Een tweede tak waarin ik mezelf vast zou kunnen bijten.’’

Zo gezegd, zo gedaan. Voor 65.000 gulden kocht hij destijds een grote ijsmachine waarmee hij in één keer tien liter ijs kon maken. Dat apparaat kon alles: pasteuriseren, homogeniseren, rijpen, noem maar op. Op zijn spaarrekening stond slechts 10.000 gulden; gelukkig wilden zijn ouders borg staan voor een lening.

Hij is gewoon begonnen met ijs maken. ,,Met een oude ijscokar ging ik elke middag naar een bosrand om schepijs te verkopen. Zo werd ik ijsboer.’’ Ronald beschikt intussen over drie moderne ijsmachines, dertien ijskarren, personeel en een foodtruck waarmee hij verschillende festivals langs gaat. Zijn motto: ‘Het gras van gisteren is het roomijs van vandaag!’ Of hij wil meedoen aan een ijsmachinetest? „Ik hou van ijs, dus ja.”

IJsbereiders

Het panel bestaat uit twee foodbloggers (Linda van Aken en Hanneke de Jonge) en twee professionele ijsbereiders (Jan Monster en Ronald Pelgrom). De regie van de test is in handen van Tom Haze van consumentenwebsite BesteProduct.nl. De test wordt uitgevoerd in de IJsboerderij De Steenoven van Ronald Pelgrom in Hummelo.In totaal worden vijf machines getest. De prijs van de goedkoopste ijsmachine (Krups) bedraagt 71,95 euro, de Nemox kost 629 euro en is daarmee de duurste. Op de Krups na hebben alle ijsmachines een koelprocessor waardoor ze een vriesfunctie bezitten (en zwaar zijn). De Krups maakt gebruik van een koelelement dat je 24 uur van tevoren in de vriezer moet leggen, terwijl een zelf vriezende ijsmachine een paar minuten nodig heeft om ijs te kunnen maken. Door dat losse koel­element kun je met de Krups maar één ijssoort per keer maken. Zelf ijs maken duurt niet lang. Nadat de ijsemmer is gevuld met ingrediënten en het apparaat in werking is gezet, is het schepijs na ongeveer 40 minuten schepklaar. Met alle machines kun je in één keer 1,5 liter ijs maken, met de Princess twee liter. Het panel let onder meer op gebruiks­gemak, bouwkwaliteit, design, prijs en smaak en structuur van het ijs. De kwaliteit van het ijs weegt uiteraard het zwaarst mee in de test.

Aardbeien

In alle machines gaan dezelfde ingrediënten: een mix van suiker­water en een puree van aardbeien. We maken sorbetijs, geen roomijs. Sorbetijs wordt gemaakt op basis van water (er wordt geen room of melk toegevoegd). Roomijs daarentegen moet minimaal 5 procent melkvet bevatten. Met hulp van Tom gaan de panelleden aan de slag. Ze lezen de gebruiksaanwijzingen, vullen de machines, stellen de apparaten in, drukken vervolgens op de startknoppen en proeven uiteindelijk het ijs. Jan vindt het belangrijk dat alle waterdelen goed bevroren zijn en dat het ijs een homogene massa vormt. „Het gaat om de kwaliteit van het ijs. Waar ik op let? Mondgevoel, textuur en temperatuur. IJs smaakt het lekkerst bij een temperatuur van -7 graden. Als ik puur naar de kwaliteit van het ijs kijk, is de Nemox de beste.”

Het zijn geen kleine machines, verzucht Linda. Alleen de Krups is ­bescheiden van formaat. „Mijn keukenkastjes zijn al bijna vol.” Linda vindt het belangrijk dat een ijs­machine makkelijk te bedienen is en dat het niet uren duurt voordat het ijs klaar is. „De Solis is een zwaar apparaat, maar het ijs smaakt goed. Hoe duur is de Solis? 479 euro? Dat vind ik heel veel geld. Te veel.”Ook Hanneke gaat voor het gemak: als ze uren kwijt is om de gebruiksaanwijzing te lezen en het apparaat te begrijpen, hoeft het voor haar niet. „Een ijsmachine mag geen ingewikkelde knoppen hebben en moet in korte tijd ijs kunnen maken. Die Solis heeft bijvoorbeeld veel knoppen, terwijl de Nemox slechts één bedieningstoets heeft. Wél vind ik het onduidelijk hoe de Nemox precies werkt: het kostte even wat tijd om hem aan de praat te krijgen.”

De Nemox maakt het beste ijs, vinden de panelleden: goede structuur, stevig én lekker. Het ijs uit de Princess is iets minder stevig, maar valt wél goed in de smaak. Bovendien blijft het lang koel in de machine. Dat geldt ook voor de Solis: prima structuur, heerlijke smaak, maar had een tikkeltje steviger gekund. Qua smaak is het ijs uit de Domo prima, maar net iets te zacht om echt ijs te kunnen noemen. Ook het ijs van de Krups krijgt het predikaat ‘te zacht’.

Het panel is kritisch over de prijs van de ijsmachines. Linda: „Ze zijn bedoeld voor thuisgebruik: dan is 629 euro te duur, ook al maakt de Nemox het beste ijs.”

Voor uitgebreide testverslagen: besteproduct.nl/ijsmachinetest

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee