Aan IS ontsnapte vrouw terug in Nederland

© ANP

De 20-jarige vrouw uit Den Haag die vorige maand met haar kinderen uit IS-gebied in Syrië vluchtte, is maandagavond teruggekomen in Nederland. Ze is volgens het Openbaar Ministerie geland op Schiphol. Ze is daar direct aangehouden, omdat ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak van 1 september vorig jaar tot en met 12 juli dit jaar.

jyfe02

Waar de vrouw in de tussentijd is geweest is niet duidelijk. Het Nederlands consulaat in de Iraaks-Koerdische stad Arbil heeft wel contact met haar gehad, zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week. De twee kinderen zijn maandagavond ondergebracht in een pleeggezin.

Tegen de vrouw loopt een strafrechtelijk onderzoek. Zij zal worden verhoord. Daarna wordt besloten of ze vervolgd wordt. De vrouw is omstreeks 19 september 2015 samen met haar nu 27-jarige partner en hun twee minderjarige kinderen uitgereisd naar Syrië en/of Irak, aldus het OM.

Vorige maand verscheen een interview met haar op de website van de zender Kurdistan24. Daarin vertelde ze dat ze met haar twee zoons van een en vier jaar was ontsnapt uit gebied dat onder controle van IS staat. Haar man zou haar vorig jaar naar IS-gebied hebben meegevoerd.

De vrouw bekeerde zich naar eigen zeggen op haar zeventiende tot de islam en leerde haar Nederlandse man van Palestijnse afkomst kennen via een datingsite voor moslims. Uiteindelijk zou hij haar hebben gedwongen mee te gaan naar Syrië.Minister Ard van der Steur van Justitie zei begin dit jaar dat iedereen die terugkeert uit het gebied van Islamitische Staat wordt aangehouden en verhoord. Opsluiten gebeurt niet, tenzij de persoon in kwestie zich schuldig heeft gemaakt aan misdaden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee