Maartje Paumen is de frustratie voorbij

© ANP

Soms, heel soms in haar glanzende hockeycarrière, met onder meer twee keer olympisch goud en twee wereldtitels, schoot een nogal heftige gedachte door het hoofd van Maartje Paumen: was ik maar geen specialist in het nemen van strafcorners.

ANP

Dat gebeurde uiteraard altijd op belangrijke momenten, als het even niet liep met haar zo gevreesde sleeppush. De dertigjarige aanvoerder van Oranje is die frustratie inmiddels voorbij. ,,Ik besef nu meer dan ooit dat ik niet een op de twee ballen binnen hoef te slaan. Ik kan een misser nu veel beter accepteren, zeker als de uitvoering gewoon goed was'', zegt de routinier van Den Bosch.Tijdens Londen 2012 was Paumen naar eigen zeggen het goede gevoel over haar strafcorner vrijwel kwijt. In vijf groepduels was de topscorer aller tijden van Oranje niet één keer trefzeker. ,,Toen heb ik inderdaad even getwijfeld. Druk voel je altijd als strafcornerspecialist, maar als het niet wil lukken, wordt die druk alleen maar groter. Als je dan blijft missen, neemt de frustratie steeds meer toe. En daar ga je zeker niet beter van pushen.''

Het gaat altijd om de kleinste details, weet ik uit ervaring

Siepman

De toenmalige bondscoach Max Caldas, die nu de Nederlandse mannenploeg onder zijn hoede heeft, besloot de haperende Paumen na de groepsfase in Londen een handje te helpen. Met de hulp van sportkoepel NOC*NSF werd 'strafcornergoeroe' Toon Siepman ingevlogen. De Brabander, leermeester en mentor van Paumen, prikte een vorkje mee, babbelde wat met zijn vertrouweling en vloog na zijn bliksembezoek nog dezelfde dag terug naar huis. Met twee treffers in de halve finale tegen Nieuw-Zeeland en een doelpunt, plus een assist in de finale tegen Argentinië had Paumen vervolgens een groot aandeel in de titelprolongatie.

Strafcorner

,,Dat verhaal over Toon in Londen wordt naarmate de jaren verstrijken steeds mooier en groter gemaakt'', zegt Paumen met een glimlach. ,,Het was gezellig, daar niet van, maar verder was het een gewone olympische rustdag waarop ik misschien een stuk of tien strafcorners heb genomen in het bijzijn van Toon. Zonder zijn komst was het misschien ook wel goed gekomen. Het gaat altijd om de kleinste details, weet ik uit ervaring. Die beweging zit inmiddels volledig in mijn systeem. Het is als eten en drinken voor mij. Mijn strafcorner is zo eigen geworden, hij hoort helemaal bij de persoon die ik nu ben.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee