Koopmans: “We willen niet een appel, abrikoos en peer erbij in de fruitmand, maar een hele kruiwagen”

© anp

Het Fonds Podiumkunsten heeft slechts drie van de acht Limburgse subsidieaanvragen (gedeeltelijk) gehonoreerd. Slechts zes procent van het subsidiebudget Fonds Podiumkunsten gaat daarmee naar Limburg.

Jan Cuijpers

Dansgezelschap Project Sally en sociaal en artistiek platform SoAP zagen hun aanvraag gehonoreerd. Ze krijgen rescpectievelijk 424.967 en 325.000 euro subsidie. Alleen het deel voor talentontwikkeling is niet toegekend bij gebrek aan middelen. Het festival voor religieuze muziek Musica Sacra had een bedrag van 150.000 euro gevraagd maar kreeg slechts 45.000 euro, omdat op dat moment het geld op was. Volgens een woordvoerster van het Fonds Podiumkunsten “een triest geval”, omdat Musica Sacra zich precies op de zaaglijn bevindt. Festivals die een positieve beoordeling kregen, maar lager op de lijst staan dan Musica Sacra krijgen helemaal niets.

In totaal kwam bijna zes procent van de beschikbare 27 miljoen in Limburg terecht. De vorige keer was dat nog slechts 0,8 procent. “Maar we willen in Limburg niet een appel, abrikoos en peer erbij in de fruitmand, maar een hele kruiwagen, zoals in Amsterdam”, aldus gedeputeerde Ger Koopmans in een eerste reactie.

Cultura Nova, Hoge Fronten, Schrit_tmacher kregen een positieve beoordeling, maar geen geld. Gotra en het Orlando Festival en kregen een negatief advies en dus geen geld.

In de krant van woensdag een uitgebreid achtergrondverhaal met reacties.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee