Festivals Brunssum: geen feest voor iedereen

Vuurwerk op de Parade

Vuurwerk op de Parade© Bas Quaedvlieg

Brunssum wil zich op de kaart zetten met festivals als De Parade, Oktoberfeesten en het Vijverparkfestival. Die zouden leuk moeten zijn voor iedereen. Maar voor omwonenden is het geen feestje. Die moeten eraan meedoen, zegt Mieneke Vromen van de actiegroep Vijverpark, Tuin van Brunssum.

De Limburger

Ze weerspreekt dat omwonenden er alles aan doen om evenementen te dwarsbomen. „Wij willen niet achteraf klagen, maar vooraf meepraten om problemen te voorkomen. Dat was nu nog niet mogelijk”, zegt Vromen. De groep van zes leden wil dat de gemeente meer rekening houdt met overlast voor mensen, dieren en groen in en rond het park. Die hebben nu zwaar te lijden, volgens de omwonenden. „Af en toe een optreden is geen probleem. Maar het park is niet geschikt voor grote festivals waar duizenden mensen op afkomen en zwaar materiaal moet worden ingezet.”

De omwonenden voelen zich niet serieus genomen. De gemeente zegt met iedereen te willen overleggen over evenementen, maar gaat wel uit van het algemeen belang. Volgens de gemeente zijn de effecten onderzocht en houdt Brunssum toezicht op naleving van de regels.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee