Drie oma's dromen van een Olympische podiumplek

Print

Nel Janssen, Mariets Sonnenschein en Klaasje Humme (van links naar rechts) volgen hun olympische kleindochters nauwgezet. Afbeelding: Luc Lodder

Drie Heerlense oma’s dromen van een podiumplaats tijdens de Spelen voor hun kleindochter. De grootmoeders van 85, 88 en 92 jaar oud zijn misschien wel de meest fanatieke fans van zwemster Jannah en roeisters Inge en Nicole.

Ze hebben nu al last van zenuwen, bekennen de drie Heerlense oma’s wier kleindochters meedoen aan de Olympische Spelen in Rio. In de nacht van vrijdag op zaterdag komen de kleindochters voor het eerst in actie. „Als ze maar op het podium komen”, vertellen de oma’s deze woensdag bij een kop koffie bij Klaasje Humme (92) thuis, grootmoeder van roeister Nicole Breukers. 

De oma’s vertonen heel wat overeenkomsten. Ze hebben niet alleen een olympische kleindochter, maar wonen ook in hetzelfde appartementencomplex. De drie dames zijn bovendien fanatieke volgers van hun sportieve familielid. Klaasje Humme knipt alle krantenberichten uit over Nicole. Nel Janssen (88) volgt via een tablet alles over roeister Inge Janssen, die samen met Nicole Breukers in de dames dubbel vier roeit. Mariets Sonnenschein ontvangt alle nieuws over zwemster Jannah Sonnenschein via mail en Skype. 

Als ze maar op het podium komt

En wat zijn ze trots op Jannah, Inge en Nicole. „We vertellen aan ­iedereen over hun deelname aan de Olympische Spelen”, vertelt Nel ­Janssen. „Het is weer eens iets ­anders dan praten over de pillen die je slikt”, grapt de 88-jarige vrouw. 

De dames roemen het doorzettingsvermogen van hun kleindochters en de liefde en aandacht die ze tonen voor hun oma, ondanks studie en drukke trainingsschema’s. Jannah Sonnenschein heeft de afgelopen vier jaar in Eindhoven getraind en moest daarvoor Mozambique achterlaten, het land waar ze met haar ouders en broertje woont sinds ze twee weken oud was. Oma Sonnenschein: „Dat vind ik zo knap van haar.” 

De grootmoeders zitten vrijdagnacht niet aan de tv gekluisterd. Dat krijgen ze fysiek niet voor elkaar. Bovendien moeten ze in hun eentje kijken en dat is niet bepaald gezellig. „Maar wat ben ik blij dat ik dit op mijn leeftijd nog mag meemaken”, verzuchten ze stuk voor stuk. Alleen Nel Janssen zet misschien de tv aan. Ze wil nog wel eens ’s nachts opstaan als ze niet kan slapen. Nel heeft haar kleindochter al eens eerder kunnen volgen tijdens de Zomerspelen. Inge deed mee aan die van Londen en werd toen zesde. Deze keer zouden de roeisters wel eens brons kunnen halen, net als bij het WK en EK. Het wordt een mooie en sportieve zomer, voorspellen de oma’s. Bijna perfect. „Maar helaas kunnen onze overleden echtgenoten er niet meer bij zijn.”