De Wisselslag, het bad van de burger

Print
De Wisselslag, het bad van de burger

Afbeelding: Laurens Eggen

Het is een bijzonder jaar voor het buitenbad De Wisselslag in Blerick. Na bijna twee jaar hard werken draait het zwembad op louter vrijwilligers. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

De Venlose gemeenteraad was in 2012 duidelijk: het buitenbad van zwembad De Wisselslag moest op termijn zelfstandig verder. Het financieren van recreatief zwemmen was immers geen taak van de overheid, zo was de uitleg. In november 2014 besloot het Venlose college per direct het buitenbad te sluiten. Met deze maatregel kon in de uitleg van het stadsbestuur een groot deel van de benodigde bezuiniging op het sportbudget (3 ton op een totaalbedrag van 10,8 miljoen euro) worden ingevuld. Het was uiteindelijk aan de gemeenteraad om later dat jaar bij het vaststellen van de begroting te beslissen of het zwembad ook daadwerkelijk meteen op slot kon. En dat gebeurde, maar wel met een opmerkelijke oproep. Het Venlose college moest eventuele plannen voor het openhouden van het bad door vrijwilligers te steunen.

Vrijwilligers

Wat vervolgens nauwelijks voor mogelijk werd gehouden gebeurde; in Blerick stond een grote groep enthousiaste vrijwilligers op die er alles aan deed om het buitenbad open te houden. Dat leidde snel daarna tot een ambitieus plan om de 2700 vierkante meter parkachtige omgeving waarin het buitenbad ligt, te transformeren tot een sportieve omgeving. Gedacht werd aan fitnessapparaten in de buitenlucht, horeca en een plek voor kleinere (sportieve) evenementen. Maar de opening van het zwemseizoen in mei kwam voor al die plannen te vroeg. Een tekort aan vrijwilligers en lang wachten op gemeentelijke toestemming deed de plannen voor het buitenbad in de ijskast belanden.

Geslaagd burgerinitiatief

Vanaf november vorig jaar werd er met frisse moed opnieuw werk gemaakt van een buitenbad in een sportieve omgeving. De groep vrijwilligers groeide, werkte het achterstallig onderhoud aan het bad weg en zorgde ervoor de dichtgegroeide groene omgeving weer toegankelijk werd. In mei ging buitenbad De Wisselslag weer open als voorbeeld van een succesvol geslaagd burgerinitiatief. Aan al die vrijwilligers in Blerick heeft het niet gelegen, het is nu de vraag of het weer deze zomer ook nog wil meewerken. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen