Mysterieuze ziekte doodt zesendertig kinderen in Myanmar

Print
Mysterieuze ziekte doodt zesendertig kinderen in Myanmar

Afbeelding: Het Belang van Limburg

Een onbekende ziekte heeft sinds juni het leven gekost aan zesendertig kinderen in een afgelegen gebied in Myanmar, het vroegere Birma. De symptomen - hoesten, jeuk - hebben veel weg van die van mazelen. Dat laat het ministerie van Gezondheid van het Zuidoost-Aziatische land donderdag weten.

De ziekte treft vooral bergbewoners van de Naga-groep, die aan de grens met India wonen. Vooral kinderen van minder dan vijf jaar zijn het slachtoffer, maar ook volwassenen kunnen ziek worden.

Het ministerie van Gezondheid voert een onderzoek uit. “We veronderstellen voorlopig dat het gaat om mazelen of een sterke griep, maar we kunnen ons slechts uitspreken als de resultaten van het laboratorium bekend zijn”, zegt een anonieme medewerker van het ministerie.

De hervormingsgezinde regering, die sinds enkele maanden geleid wordt door Vredesnobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, heeft van de verbetering van het gezondheidssysteem een van haar prioriteiten gemaakt. De toegang tot gezondheidszorg is vooral in afgelegen gebieden een pijnpunt. De infrastructuur in het land is verwoest door decennia van junta.