Dubbeldam vlaggendrager tijdens opening Spelen

Print
Dubbeldam vlaggendrager tijdens opening Spelen

Afbeelding: ANP

Jeroen Dubbeldam zal vrijdag de Nederlandse vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat maakte Maurits Hendriks, chef de mission van de Oranje-equipe, donderdag bekend tijdens een bijeenkomst in het Holland Heineken House.

De springruiter is de opvolger van windsurfer Dorian van Rijsselberghe, die vier jaar geleden in Londen de vlaggendrager was. Bij de Winterspelen, twee jaar later in Sotsji, viel de eer te beurt aan schaatsster en shorttrackster Jorien ter Mors.

,,Ik vind het een enorme eer dat ik TeamNL op deze manier mag vertegenwoordigen'', reageert Dubbeldam. ,,Ik ben er trots op dat ik namens 242 sporters met onze vlag mag lopen. Het is daarbij ook geweldig voor de Nederlandse paardensport, maar op de Spelen sta je voor je hele land, het gehele TeamNL. Toen Maurits Hendriks mij eerder deze week vroeg vond ik dat echt heel bijzonder. Het viel trouwens nog niet mee om alle voorbereidingen te treffen om weg te komen, want het mocht absoluut niet bekend worden en ik heb er wel mijn reisschema voor moeten aanpassen.”

Dubbeldam werd in 2000 in Sydney Olympisch kampioen met zijn paard De Sjiem. Op dit moment is Dubbeldam de regerend wereld- en Europees kampioen, zowel individueel als met het team. Hij won deze titels met het paard Zenith, waarmee hij ook in Rio aan de start verschijnt. Slechts één andere springruiter ter wereld wist ook deze drie titels te veroveren. Eind jaren ’50 kwam de Duitser Hans Günter Winkler tot dezelfde prestatie.