Aan IS ontsnapte Laura (20) naar terroristenafdeling

Print
Aan IS ontsnapte Laura (20) naar terroristenafdeling

Afbeelding: AD

Laura Hansen (20) uit Den Haag, die eerder deze maand met haar kinderen uit IS-gebied in Syrië vluchtte, blijft langer vastzitten op verdenking van deelname aan terreur. Dat heeft de rechter-commissaris besloten. Ze is vandaag naar de speciale terroristenafdeling in Vught gebracht.

De Haagse werd maandag direct aangehouden toen ze landde op Schiphol. De moeder van twee kinderen,Iman (4) en Abdullah (1), wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak van 1 september vorig jaar tot en met 12 juli dit jaar. De moeder beweert zelf dat ze tegen haar zin is meegenomen naar Syrië. Haar echtgenoot zou agressief zijn en haar regelmatig hebben mishandeld. Het OM heeft daar vraagtekens bij gezet en eenstrafrechtelijk onderzoek geopend. 

Veertien

Door de beslissing van de rechter-commissaris zit Hansen in ieder geval veertien dagen langer vast. Daarna moet opnieuw een beslissing worden genomen over haar verblijf in hechtenis. Omdat de vrouw op dit moment in beperkingen zit en alleen contact met haar advocaat mag hebben, is ook het Openbaar Ministerie terughoudend over de stand van het onderzoek in de zaak.

Ontsnappen

Hansen vertrok volgens het OM rond 19 september vorig jaar samen met haar nu 27-jarige man en twee kinderen naar Syrië en/of Irak. Ze beweert zelf dat ze ontsnapte uit het kalifaat, daarover deed ze ingesluierd en mager op 12 juli haar verhaal bij tv-zender Kurdistan24. ,,Ik probeerde heel de tijd te ontsnappen aan de hel waarin we leefden."

De vrouw bekeerde zich naar eigen zeggen op haar zeventiende tot de islam en leerde haar Nederlandse man van Palestijnse afkomst kennen via een datingsite voor moslims. Uiteindelijk zou hij haar hebben gedwongen mee te gaan naar Syrië. Waar de vrouw in de tussentijd is geweest is niet duidelijk. Het Nederlands consulaat in de Iraaks-Koerdische stad Arbil heeft wel contact met haar gehad, zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week. De twee kinderen zijn ondergebracht in een pleeggezin.