Het geheim van Ibiza

Print
Het geheim van Ibiza

Afbeelding: AD

Geen ander eiland trekt zo veel belangstelling als Ibiza. Reisjournalist Hans Avontuur ontrafelt het geheim van het Spaanse vakantie-eiland. ,,Het is magisch."

Eerst even een mythe stukslaan. Alle bekende Nederlanders verklaren hun keuze voor Ibiza met de volgende woorden: de vrijheid. En dat klopt helemaal. Maar geldt dat niet voor bijna elke vorm van vakantie, zeker in de zomer?

Gecultiveerd

Nee, Ibiza heeft iets magisch. Met dank aan een rijk verleden van schrijvers, filosofen en hippies heerst er een opgewekte sfeer en lopen er veel vrije geesten rond. Van ondernemers tot kunstenaars en van chef-koks tot charlatans. De creativiteit heeft het hier definitief gewonnen van het platte massatoerisme. Het gevolg is dat de strandtenten er net wat leuker zijn, de sfeer relaxter, restaurants origineler, hotels en huizen hipper en het uitgaansleven van wereldklasse. Noem het de magische mix van de vrije jaren zeventig, wilde jaren tachtig, snelle jaren negentig en de dancescene anno nu. Meer dan de meeste bestemmingen roept Ibiza bij veel mensen direct een gevoel op. Met als gevolg dat het behalve een populair vakantie-eiland ook een merk is geworden. Met een eigen magazine, eigen muziekstijl en een hoofdrol in tv-shows en films. Het juiste sfeertje wordt zorgvuldig gecultiveerd met hippiecafés, hippierestaurants, hippiestrandclubs en hippiemode in hippiewinkeltjes.

Aristocratie

Zoals altijd zijn beroemde gasten de beste ambassadeurs, want waar zij met vakantie gaan is het natuurlijk het beste. Het verschijnsel dat bekende mensen op een vakantieplek samenklonteren is niet specifiek van nu. Dat is altijd zo geweest. Denk aan de Europese aristocratie die in de negentiende eeuw in de kuuroorden van de Alpen neerstreek of aan de film- en muziekwereld rond Brigitte Bardot in Saint-Tropez, dat nog altijd op het imago van die tijd leunt. Hoewel het om vakantie gaat, is het onder de luie zon ook makkelijker zakelijke afspraken maken. Met een mojito in de hand lijken problemen en obstakels minder groot en de samenwerking ziet er bij voorbaat al zonnig uit. En laten we wel wezen: de hotspots op Ibiza zijn prachtig. Wie naar Ushuaia Beach, Tropicana, Blue Marlin of Es Torrent gaat, geniet van de glinsterende zee, een ligbed in het witte zand en een goede bar met topkeuken in de rug.

Bekende Nederlanders?

Je kunt er een dag doorbrengen en de tijd als zand door je vingers laten gaan. Af en toe een duik in zee, dan een fijne lunch, wat zonnebaden, een cocktail erbij, beetje loungen, zwemmen. En tussendoor Gerard, Marco, Wendy, Wesley, Yolanthe, Armin en Doutzenspotten. Maar je hoeft niet met die sfeer van zien en gezien worden in aanraking te komen. Sterker nog, ik ben er als beroepsreiziger verschillende keren geweest en heb er niet één bekende Nederlander ontmoet. Daarbij moet ik wel bekennen dat ik vooral door het noorden van het eiland heb gereisd, waar Ibiza stiller en ongerepter is. Niet voor niets heeft Saskia Noort hier een huis waar ze in alle rust haar bestsellers schrijft.