Olympische spelen: Zekerheden bestaan niet

Print
In Rio begint zaterdag de goudjacht van Team Nederland. Tom Dumoulin en Dafne Schippers worden als zekere Olympisch kampioenen gezien, maar niets zo moeilijk als onder zware druk presteren.

Sportdatabureau Gracenote (voorheen Infostrada) voorspelt dat de Nederlandse atleten in Rio de komende weken 28 medailles gaan halen. Zes daarvan zullen goud zijn, aldus het onderzoek. Dafne Schippers (200 meter) en Tom Dumoulin (tijdrit) worden gezien als zekerheden.

Chef de mission Maurits Hendriks waagt zich niet aan aantallen en namen, maar stelt wel dat het beter moet dan vier jaar geleden in Londen, toen Nederland twintig medailles won. In theorie zal Gracenote gelijk hebben en Hendriks kan zoveel eisen als hij wil, maar niets is zo onvoorspelbaar als topsport. Dumoulin in topvorm moet in staat zijn een medaille te halen, maar hoe ‘top’ kun je zijn als je herstellende bent van een polsbreuk? Turner Epke Zonderland, ook al zo’n zekere medaillewinnaar, kampt met een vingerblessure waardoor hij alleen maar op de rekstok zal uitkomen. En heeft Gracenote ook rekening gehouden met de gigantische druk op de schouders van Dafne Schippers?

Overigens zullen maar weinig Brazilianen vanaf de tribunes getuige zijn van de jacht op medailles. De entreeprijzen blijken zo hoog te zijn, dat het gewone volk ze nauwelijks kan betalen. De overheid beloofde 1,5 miljoen gratis kaartjes aan de arme bevolking, maar dat zijn er slechts 45.000 geworden. Tot nu toe hebben in Nederland 3500 sportliefhebbers een trip naar Rio geboekt. Volgens sportkoepel NOC*NSF vormen de hockeyfans de grootste groep.