Gaat Fox Sports op KPN dit weekend op zwart?

Print
Gaat Fox Sports op KPN dit weekend op zwart?

Afbeelding: ad

De eredivisie gaat vanavond van start met PEC Zwolle-NEC op FOX, maar kan de keurig betalende KPN-klant de wedstrijd eigenlijk wel zien? Het is 2 voor 12 en het telecombedrijf en de sportzender hebben na een langslepend conflict nog altijd geen deal.

De voetbalwedstrijd van vanavond is niet de meest prestigieuze uit de competitie, maar ook de duels Sparta-Ajax en Groningen-Feyenoord zijn in aantocht (komende zondag). Gaat FOX Sports op zwart of niet? Het lijkt zeer onwaarschijnlijk. 

De ruziënde partijen hadden eigenlijk afgelopen maandag al tot een overeenkomst moeten komen. Toch kunnen KPN-klanten met een abonnement op FOX Sports het tv-kanaal waarschijnlijk nog gewoon ontvangen zolang er wordt onderhandeld. ,,We zijn nog volop in gesprek. Ons enige doel is om tot overeenstemming te komen, ook nu de start van de Eredivisie heel dichtbij komt'', laat een woordvoerder van FOX weten. 

KPN is boos
Wat is er nu precies aan de hand? Het Amerikaanse mediabedrijf FOX wil meer geld zien van KPN. Een volkomen logisch gevolg van de prijsontwikkelingen van sportrechten, meent FOX. Maar KPN is boos. Bij concurrent Ziggo verandert er namelijk helemaal niets, daar loopt het contract met FOX nog 4 jaar door. Het contract met KPN daarentegen liep afgelopen maandag af. 

Discriminatie, aldus KPN dat een kort geding aanspande. Een rechter oordeelde onlangs echter dat daar geen sprake van is. 

Gedwongen
KPN liet eerder weten zich gedwongen te zien om FOX Sports 1 (het belangrijkste van de zes kanalen van de betaalzender met eredivisievoetbal) in het basispakket op te nemen tegen een verhoging van het abonnementsgeld met 2 euro per maand. Ook voor niet-voetballiefhebbers dus. ,,We zijn teleurgesteld en vinden het niet juist om onze klanten te confronteren met hogere kosten'', reageerde een woordvoerder van KPN.   

FOX benadrukt dat het aan KPN zelf is om te bepalen hoe ze de hogere kosten voor de eredivisie doorberekenen aan hun klanten. Het wel of niet opnemen van FOX Sports 1 in het basispakket is een vrije keuze. Het telecombedrijf kan er ook voor kiezen het voetbal gratis aan te bieden.

Zo'n 650.000 van de 2,2 miljoen KPN-klanten hebben een abonnement op FOX.