Gebruikers Tinder hebben lager zelfvertrouwen

Print
Gebruikers Tinder hebben lager zelfvertrouwen

Afbeelding: ANP

Gebruikers van Tinder hebben een lager zelfvertrouwen, schamen zich vaker voor hun lichaam, zijn ontevreden over hun gezicht en zien zichzelf meer als 'seksobject' dan mensen die de dating-app niet gebruiken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de American Psychological Association (APA).

Daarnaast zijn Tinderaars gevoeliger voor bepaalde schoonheidsidealen, vergelijken ze zichzelf vaker met anderen en zijn ze veel meer gefocust op hun lichaam. 

Voor de studie ondervroeg de APA totaal 1.300 jongeren van gemiddeld 20 jaar oud. Daar zaten vragen bij als: 'Hoe tevreden ben je over je buik?' , 'vergelijk je je lichaam met andere lichamen op social media?' en 'denk je soms dat je helemaal niets waard bent?'. Aan het einde van het onderzoek werd de vraag gesteld of de jongeren wel of geen Tinder gebruikten.

Het merendeel van de ondervraagden, bijna 80 procent, bestond uit vrouwen. Overigens is geslacht niet doorslaggevend als het gaat om het negatieve zelfbeeld van Tinder-gebruikers. Zowel mannen als vrouwen die Tinder gebruiken voelen zich op alle punten slechter over zichzelf dan mensen die de app niet gebruiken. 

Minder zelfvertrouwen bij mannen

Opvallend genoeg hebben mannelijke Tinder-gebruikers wel minder zelfvertrouwen dan vrouwen. Volgens de onderzoekers ligt dat aan het feit dat er veel meer mannen dan vrouwen zijn die Tinder gebruiken. Vrouwen hebben bovendien de neiging om mannen op Tinder sneller af te wijzen. Mannen 'swipen' juist veel meer naar rechts. 

De kans dat mannen een 'match' hebben is dus veel lager. Dit ligt voor mannen een stuk gevoeliger, omdat ze nu op hun uiterlijk worden afgewezen, iets dat in de normale dating-scené vooral vrouwen overkomt. 

Entertainment

Er is door de APA niet onderzocht of Tinder de oorzaak is dat mensen minder zelfvertrouwen hebben of dat mensen met minder zelfvertrouwen juist vaker Tinder gebruiken. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat mensen de app vooral gebruiken om te zien hoe ze in de markt liggen. Het komt minder vaak voor dat Tinder wordt gebruikt om daadwerkelijk iemand te ontmoeten. De APA wil in de toekomst onderzoeken of dit wellicht de reden is dat mensen op Tinder minder zelfvertrouwen hebben.

Privacy 

De datingapplicatie lag onlangs nog onder vuur bij de Consumentenbond. De app zou namelijk de privacy schenden van haar gebruikers door persoonlijke gegevens uit Facebook-accounts door te sturen naar derden. 

In Nederland gebruiken ongeveer anderhalf miljoen mensen Tinder.