'Terroristen Brussel en Parijs kregen tot vlak voor aanslagen uitkeringen in België'

Print
'Terroristen Brussel en Parijs kregen tot vlak voor aanslagen uitkeringen in België'

Afbeelding: Het Belang van Limburg

Minstens vijf daders van de aanslagen in Parijs en Brussel hebben meer dan 50.000 euro aan uitkeringen gekregen van de Belgische sociale zekerheid. Ze zouden dat geld deels gebruikt hebben bij de voorbereidingen van hun terreurdaden. Dat zegt Tom Keatinge, hoofd van het Britse Centrum voor Financiële Misdaad- en Veiligheidsstudies, in The Wall Street Journal.

Belgische onderzoekers deden de onrustwekkende vaststelling dat de terreurverdachten tot vlak voor de aanslagen sociale bijstand kregen. Onder meer Salah Abdeslam zou zo’n 19.000 euro aan werkloosheidsuitkeringen ontvangen hebben tot drie weken voor de aanslag op 13 november vorig jaar in Parijs, zo klinkt het bij bronnen dicht bij het onderzoek.

Hetzelfde geldt voor Khalid El Bakraoui, die zichzelf opblies in het metrostation van Maalbeek. Hij zou in 2014 en 2015 meer dan 25.000 euro aan werkloosheidsuitkeringen gekregen hebben.

Enkele maanden geleden bracht VRT aan het licht dat in ons land 21 mensen die veroordeeld zijn voor terrorisme, de voorbije jaren nog werkloosheidsuitkeringen hebben gekregen terwijl ze in de gevangenis zaten. Ze zouden in totaal tienduizenden euro’s gekregen hebben.

Volgens de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening), die de werkloosheidsuitkeringen uitbetaalt, werkt de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid aan een automatische gegevensuitwisseling. Zo zou het in de toekomst niet meer mogelijk zijn dat gedetineerden nog werkloosheidsuitkeringen krijgen.