Lord of the Rings wordt Lord of the Drinks

Print
Lord of the Rings wordt Lord of the Drinks

Afbeelding: ANP

Twee dagen nadat hij een droom - een plaats in de olympische finale aan de ringen - had bewerkstelligd, zat turner Yuri van Gelder alweer op het vliegtuig naar huis. Een avondje stappen werd hem door de teamleiding van de turnafvaardiging in Rio hoogst kwalijk genomen. Van Gelder, die volgende week maandag weer in actie zou komen, had ,,de normen en waarden die gelden binnen TeamNL en de KNGU-turnploeg op grove wijze overschreden'', luidde het verdict. In 2005 werd hij na het behalen van de wereldtitel de Lord of the Rings. Nachtelijke twitteraars wisten wel raad met de de val van de ,,Lord of the Drinks''.

 

Hoewel de 33-jarige Brabander zijn kant van het verhaal nog moet vertellen, is het de vraag of Van Gelder na een nieuwe misstap nog ooit namens Nederland in de ringen hangt. In 2009, kort nadat hij in Milaan voor de derde keer de Europese titel had veroverd, werd hij betrapt op het gebruik van cocaïne. Van Gelder moest met de billen bloot, bekende met een verslaving te kampen en zat een deel van zijn schorsing uit in een afkickkliniek in Schotland.

De terugkeer was al even spraakmakend. In de herfst van 2010 was zijn rentree op het allerhoogste podium aanstaande, maar werd hij aan de vooravond van de WK in Rotterdam uit de ploeg gezet. Van Gelder had tegenover de leiding van de equipe bekend opnieuw cocaïne te hebben gebruikt. Later verklaarde Van Gelder het hele verhaal te hebben verzonnen omdat de stress hem te veel was geworden. Hij durfde een optreden in Ahoy niet aan.

Bemiddeling van Maurits Hendriks, de chef de mission in Rio, brachten bond en turner weer tot elkaar. Net als voor de Spelen van Peking 2008, slaagde hij er ook niet in zich te kwalificeren voor Londen 2012. Van Gelder liet zich niet ontmoedigen en bleef roepen dat hij er in Rio zou staan. In het geboorteland van zijn vriendin Katarina, een extra motivatie. De Oranje-turners plaatsten zich in april van dit jaar als team en Van Gelder kreeg een plaatsje op basis van zijn medaillekansen.

De plaatsing voor de olympische finale was zaterdag ternauwernood. De opluchting vierde Van Gelder tot in de vroege uurtjes buiten het atletendorp met de nodige alcohol. Die uitspatting werd hem hoogst kwalijk genomen.