Rio dag 3: Exit Van Gelder overschaduwt mooie successen Oranje

Print
Rio dag 3: Exit Van Gelder overschaduwt mooie successen Oranje

Yuri van Gelder na afloop van zijn oefening aan de ringen tijdens de kwalificatie turnen in de Rio Olympic Arena tijdens de Olympische Spelen in Rio. Afbeelding: ANP

Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om tot diep in de nacht voor de tv te liggen, vatten we elke nacht in Rio voor u samen. Dag 3 bleef 'medailleloos' voor Oranje, maar zonder slag of stoot ging de nacht niet voorbij. Team NL zag zich genoodzaakt Yuri van Gelder na een avondje stappen naar huis te sturen. Een fikse tegenvaller. Het nieuws ligt als een klamme deken over mooie successen.

Exit Yuri van Gelder

Plots was daar ineens, om 01.59 uur Nederlandse tijd, 20.59 uur op maandagavond in Rio de Janeiro, de mail van de afdeling persvoorlichting van NOC*NSF: 

9 augustus 2016
Persbericht Yuri van Gelder
De leiding van TeamNL heeft op voorspraak van de teamleiding van de KNGU turnploeg besloten turner Yuri van Gelder per direct naar huis te sturen. Van Gelder heeft de normen en waarden die gelden binnen TeamNL en de KNGU turnploeg op grove wijze overschreden. Hij zal door deze maatregel niet kunnen deelnemen aan de individuele toestelfinale.


BAM! Yuri van Gelder naar huis. Een avondje doorhalen in Rio, een biertje erbij en dat mag niet volgens de afspraken van NOC*NSF. De Waalwijker, niet iemand vanonbesproken gedrag, kon meteen zijn koffers pakken en zal mogelijk in de loop van vandaag al op Schiphol landen

Handbalsters juichen

Het nieuws rond Yuri van Gelder werd tijdens de tweede helft van het tweede groepsduel van de handbalsters bekend gemaakt. Die pijnigden Argentinië aanvankelijk een minuut of tien - 7-0 in een vingerknip - maar vielen daarna in dezelfde fouten als zaterdag tegen Frankrijk.

Niettemin sleepten de pupillen van Henk Groener de zege voor de neus van de Argentijnsen weg (26-18). En dat deed Groener dan wel weer glimlachen. ,,De overwinning werd gevierd alsof er iets heel groots bereikt was. Dat toont hoe groot de opluchting bij onze speelsters is. Maar ja, het is onze eerste zege op de Olympische Spelen. En we mochten de fanatieke Braziliaanse fans ook wel even bedanken.''

Beachvolleyballers op koers

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen boekten weliswaar een benauwde zege, maar de medaillekandidaten liggen wel keurig op koers. Het Nederlandse duo versloeg de Duitsers Markus Böckermann en Lars Flüggen met veel moeite: 21-19 17-21 16-14. De partij duurde meer dan een uur. De voormalige wereldkampioenen liggen door dit resultaat op de gewenste koers. Die moet op de Copacabana eindigden op het podium.

Ander succes was er op het hockeyveld, waar titelverdediger Nederland onder aanvoering van de excellerende Kelly Jonker gehakt maakte van Zuid-Korea (4-0). Zelf bagatelliseerde de uitblinkster haar optreden.

Maar er was meer te juichen en genieten. Volleybalbondscoach Giovanni Guidetti zag zijn speelsters in vijf sets verliezenvan wereldkampioen Verenigde Staten, maar de Italiaan had Oranje 'nog nooit zo goed zien spelen'. 

Ook de 'watersporters' begonnen uitstekend aan hun olympiade. Plankzeiler Dorian van Rijsselberghe, de titelverdediger, staat na drie van de twaalf races op zilveren positie.Marrit Bouwmeester ligt in Laser Radial-klasse zelfs op een gouden positie. Maar ook hier geldt: Parijs is nog ver.

Heemskerk zakt door ondergrens

Het was vannacht op sportief vlak niet alleen rozengeur en maneschijn. Zwemster Femke Heemskerk zakte, excuus voor deze heel flauwe woordgrap, door het ijs. Met hangen en wurgenbereikte ze de halve finale op haar favoriete afstand, de 200 meter vrije slag, maar daarin deed ze voor spek en bonen mee met de zestiende en laatste tijd van twee series.

Het huilen stond haar nader dan het lachen. ,,Ik kwam totaal niet in mijn slag. Hoe dat komt, dat weet ik ook niet zo goed'', zei Heemskerk. ,,Het ging heel stroef, maar ik was vastberaden om het supergoed te doen in de halve finales. Ik was in de veronderstelling dat ik daarin veel harder zou gaan. Maar dit was 'm dus niet.''