Hoever kan een raadslid gaan

Print
Hoever kan een raadslid gaan

Christian Petermann en zijn raadsman Serge Weening (rechts) op weg naar de rechtszaal. Afbeelding: Rob Oostwegel

De strafzaak tegen Christian Petermann ging over grenzen. Mogen die in het maatschappelijk debat worden opgerekt? Het OM vindt van niet en eiste een taakstraf.

Volgens zijn advocaten Joost de Bruin en Serge Weening had het Heerlense raadslid zich in zijn ‘kampbeul-tweet’ weliswaar erg ongelukkig uitgelaten, maar was er geen sprake van opzettelijke belediging of smaad. De vrijheid van meningsuiting zou moeten prevaleren, indien er een fel maatschappelijk debat wordt gevoerd waarin velen gangbare normen loslaten, betoogde Weening gisteren voor de rechtbank in Maastricht. 

Volgens Weening zuivert de maatschappij zichzelf als iemand gevoelsmatig te ver gaat - dan zou het strafrecht minder op z’n plaats zijn. Petermann had niet voor niets het halve land over zich heen gekregen. Hij was bedreigd en ook zijn omgeving werd pijnlijk geraakt. In eigen woorden: „Dit is echt het ergste dat mij ooit is overkomen. Zoiets hoop ik nooit meer mee te maken.” 
Petermann had naar aanleiding van de strafeis tegen Jos van Rey op 10 mei in een discussie getwitterd over de zaaksofficier in dat proces: Dit is buitenproportioneel. Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer oftewel ‘de Irma Grese van het OM’ nog vanavond verongelukt. Grese was een beruchte kampbewaakster. 

Tegen deze krant verklaardde hij haar naderhand dat deze vrouw nu eenmaal de uitstraling van een kampbeul heeft, en dat wat zij doet nog 27 keer erger is dan wat Irma Grese had uitgevreten. Tegen NRC had hij gezegd dat Paul Verhoeven Anja Janssen-De Boer kan casten als kampbeul, mocht hij een film over Auschwitz willen maken. 

Petermann beweerde dat hij het woord kampbeul niet had gebruikt en had bedoeld dat juist Grese 27 keer erger was geweest. Officier van justitie Karin Janssen achtte belediging van een ambtenaar in functie en smaadschrift evengoed bewezen. Zij benadrukte dat de zaaksofficier niet alleen diep was gekrenkt, maar dat Petermann ook de rechtsgang had beïnvloed. 
Mensen bij het Openbaar Ministerie doen immers gewoon hun werk. Zij krijgen al veel over zich heen. Als zelfs mensen uit het openbaar bestuur - Petermann is raadslid - daaraan meedoen, maakt dat dergelijk gedrag des te kwalijker. 

Petermann hoorde 40 uur taakstraf tegen zich eisen, waarvan 20 voorwaardelijk. De bij belediging gebruikelijke geldboete werd, op voorspraak van de beledigde partij, omgezet in een verplichte donatie van 500 euro aan een Auschwitz-fonds. Uitspraak is op 22 augustus. 


 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen