Optelsom lekken baart zorgen

Print
Optelsom lekken baart zorgen

Afbeelding: ANP

Opnieuw zijn twee Limburgse politiemensen gearresteerd omdat ze vertrouwelijke informatie lekten. Dat brengt de teller op vier. Zorgwekkend, zegt de politietop, maar „het probleem is hier niet groter dan elders”.


Ik ontken niet dat de optelsom me zorgen baart”, zegt politiechef Gery Veldhuis van de eenheid Limburg over de arrestatie van twee agenten. Ze zijn gisteren aangehouden omdat ze ervan worden verdacht dat via hen vertrouwelijke informatie in verkeerde handen is gekomen. 

Mike D. , die bij de politie in Kerkrade werkte en Mark. M, de politiemol uit Weert, gingen hen voor. „Maar het is beslist niet zo dat de situatie bij de politie Limburg op dit punt erger is dan elders in het land”, zegt Veldhuis. Hij benadrukt dat de vier zaken niet vergelijkbaar zijn. „Mark M. werkte voor de landelijke politie en Mike D. is inmiddels ontslagen. Deze nieuwe gevallen hebben we zelf ontdekt en brengen we zelf naar buiten. Integriteit is voor de politie Limburg en mij topprioriteit. We doen veel aan preventie, maar ook aan repressie. Als er dan toch collega’s worden aangehouden omdat ze worden verdacht van niet-integer handelen, is dat een grote domper voor alle collega’s die hard werken om professioneel hun vak uit te oefenen. Maar het is ook een teken van kracht dat we hard ingrijpen.” 

De twee, een 50-jarige politieman van het basisteam Westelijke Mijnstreek en een 25-jarige vrouw die bij het basisteam Heerlen werkt, worden verdacht van schending ambtsgeheim en ambtsmisbruik. De verdenking dat via hen vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen zijn beland rees tijdens het politieonderzoek naar de liquidatie van Sven Prins, die op 25 september 2015 in Heerlen werd doodgeschoten. In die zaak werden gisterochtend vier arrestaties verricht. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen