Spoorboekje: wat staat er op het programma in Rio?

Print
Spoorboekje: wat staat er op het programma in Rio?

Afbeelding: ad

Elke dag houden we bij welke olympische onderdelen er op het programma staan. De Spelen van Rio komen vanmiddag met roeien en beachvolleybal op gang.

Degenschermer Bas Verwijlen gaat vandaag op zijn derde Olympische Spelen een poging doen voor het eerst een medaille te pakken. De 32-jarige Brabander, die zich op eigen kracht en zonder financiële steun van sportkoepel NOC*NSF wist te kwalificeren voor Rio 2016, opent de knock-outfase tegen Anton Avdejev uit Rusland. Verwijlen strandde vier jaar geleden in Londen al in de achtste finales, nadat de schermer bij Peking 2008 de laatste acht had gehaald.

De Nederlandse turnsters staan verrassend tussen de 'grote' landen in de teamfinale. Daarin ligt de favorietenrol nadrukkelijk bij de Verenigde Staten. Op het hockeyveld spelen de mannen hun derde groepswedstrijd, tegen Canada. De ploeg van bondscoach Max Caldas begon het olympische toernooi met een gelijkspel tegen Argentinië (3-3), gevolgd door een royale overwinning op Ierland (5-0).

Op de tatami komen Anicka van Emden (-63 kilogram) en Frank de Wit (-81 kg) in actie. Beide judoka's debuteren op de Spelen. De 29-jarige Van Emden, die al twee bronzen WK-medailles op zak heeft, opent tegen Ekaterina Valkova uit Rusland. De pas twintigjarige De Wit moet het in zijn eerste partij opnemen tegen Ivaylo Ivanov uit Bulgarije.

Verschuren
In het zwembad, waar de Nederlandse resultaten vooralsnog bijzonder tegenvallen, staan de series en halve finales van het 'koningsnummer' op het programma, de 100 meter vrije slag. Sebastiaan Verschuren stond vier jaar geleden in Londen tussen de grote mannen in de finale. De Amsterdammer greep daarin net naast brons (vijfde). Verschuren komt dinsdag ook in actie met de estafetteploeg op de 4x200 vrij.

Lichte mannen vier-zonder en Mitchel Steenman/Roel Braas roeien dinsdag voor een plaats in finale. Bokser Enrico Lacruz staat in de ring tegenover Otgondalai Dorjnyambuu uit Mongolië, de tweevoudig kampioen van Azië. Lichtgewicht Lacruz won zondag zijn eerste partij in Rio op punten.