16-jarig meisje dat aanslag wilde plegen in Frankrijk opgepakt

Print
16-jarig meisje dat aanslag wilde plegen in Frankrijk opgepakt

Afbeelding: hbvl

In het Franse Melun, in het departement Seine-et-Marne, is maandagavond een meisje van amper 16 jaar opgepakt bij een antiterreuroperatie. Het meisje wordt ervan beschuldigd deel uit te maken van een terreurorganisatie en zou naar verluidt op het punt hebben gestaan een aanslag te plegen in Frankrijk. Volgens de autoriteiten is ze “enorm geradicaliseerd”.

Het meisje was bijzonder actief op de berichtensite Telegram, die door terroristen vaak gebruikt wordt om versleutelde berichten naar elkaar te verzenden. De 16-jarige maakte er voortdurend propaganda voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), riep jongeren op om aanslagen te plegen en uitte ook haar bedoelingen om zelf toe te slaan in Frankrijk.

Het meisje was niet bekend bij het gerecht en had geen strafblad, maar de politiediensten kwamen in actie na de onrustwekkende berichten op Telegram, aldus een bron dicht bij het onderzoek. Intussen werden huiszoekingen uitgevoerd, onder meer in het ouderlijk huis van de tiener, maar er werden geen explosieven of andere wapens aangetroffen. Haar gsm en laptop werden wel in beslag genomen.

Voor de buren kwam de arrestatie als een totale verrassing. Ze omschrijven het meisje als “discreet, rustig en saai”. Anderen zagen wel tekenen van radicalisering: zo veranderde haar kledingstijl de laatste tijd volledig. “Als ze ’s nachts buitenkwam, was ze volledig gesluierd. Enkel haar ogen waren nog te zien”, aldus één van de buren.