Zaak Klaus Ross: Nederlandse en Duitse politie aan de slag

Print
Zaak Klaus Ross: Nederlandse en Duitse politie aan de slag

Het Klaus Ross Centrum in het Duitse Bracht ligt er inmiddels verlaten bij. Afbeelding: LÉ GIESEN

De oproep van de Nederlandse en de Duitse politie aan cliënten van de kankerkliniek van Klaus Ross in het Duitse Bracht om zich te melden als getuige, heeft tot dusver 26 reacties opgeleverd. Veertien daarvan kwamen binnen bij het Nederlandse Landelijke Meldpunt Zorg in Nederland. Daarmee kunnen de Duitse en Nederlandse politie aan de slag.

Net als het Nederlandse gaat ook het Duitse strafrecht uit van de onschuld van een verdachte. Vandaar dat Justitie op vrijdag 29 juli uiterst omzichtig te werk ging nadat haar ter oren was gekomen dat er een 43-jarige doodzieke vrouw uit het Brabantse Aalburg in een ziekenhuis in Mönchengladbach lag. De vrouw was na een behandeling in de kliniek voor alternatieve kankerbehandeling van Heilpraktiker  Klaus Ross doodziek geworden. Met de ziekenwagen werd de vrouw naar het stadsziekenhuis van de gemeente Nettetal in Lobberich gebracht. Daar zagen ze al snel dat ze niets voor de vrouw konden doen en belden ze naar het Viecuriziekenhuis in Venlo. Omdat ze daar geen plek hadden, werd de vrouw naar de neurologische afdeling van een ziekenhuis in Mönchengladbach vervoerd, vertelt een oncoloog van het ziekenhuis in Lobberich. 

Onder toezicht van de officier van justitie uit Krefeld,  een arts en een apotheker van de gezondheidsinspectie in Viersen deed de politie intussen die vrijdag huiszoeking in de kliniek van Ross. Het gezelschap ging op zoek naar feiten: wat is er gebeurd in de kliniek en is er een verband met de onwel geworden vrouw? Pas als er een verband is, gaat de politie op zoek naar de verantwoordelijke.

Kennelijk (politie en Justitie zwijgen als het graf) is dat stadium bereikt: Klaus Ross wordt namelijk inmiddels officieel verdacht van dood door schuld. Want daags na de huiszoeking overleed de Brabantse in Mönchengladbach. Vorige week kwamen nog drie  sterfgevallen boven water van mensen die dezelfde week door Klaus Ross waren behandeld. En in de media verscheen het verhaal van een vrouw die enkele maanden geleden was overleden en alternatief werd behandeld door Ross.  Die kan er dus van uitgaan dat wordt uitgezocht of hem nog meer doden zijn te verwijten.

Het onderzoek naar Ross speelt zich af in Duitsland en in Nederland. ‘Tatort’ ligt in Duitsland (Bracht), de slachtoffers komen uit Nederland en België.  Duitsland moet daarom officieel een verzoek om  rechtshulp indienen bij de Nederlanders. In navolging van Duitsland roept ook het Nederlandse Landelijk Meldpunt Zorg op patiënten getuigen zich te melden.  Bovendien zal de Nederlandse politie moeten uitzoeken of er een verband is tussen de dood van de Nederlanders en de behandeling in de kliniek. Dat kan heel moeilijk worden, bijvoorbeeld als de overledene is gecremeerd. Maar als een overleden patiënt van Ross ter aarde is besteld, behoort opgraven tot de mogelijkheden, zo valt te vernemen in het politiebureau van Mönchengladbach.

Hangende het onderzoek is de kliniek van Ross gesloten, de deur is verzegeld. Ross, die zich onbereikbaar houdt, mag bovendien van de regionale gezondheidsdienst niet meer actief zijn als Heilpraktiker tot het politie-onderzoek duidelijkheid heeft verschaft over wat er is gebeurd.