Rutte bezoekt Nederlandse militairen Bagdad

Print
Rutte bezoekt Nederlandse militairen Bagdad

Afbeelding: ANP

Premier Mark Rutte heeft dinsdag een onverwacht bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Bagdad die daar Iraakse special forces opleiden. De trainingen zijn onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Rutte bezocht enkele trainingslocaties in de Iraakse hoofdstad.

Ongeveer 25 Nederlanders geven de Iraakse elitemilitairen daar schietles en trainingen in militaire EHBO. Ook wordt geleerd om te vechten in stedelijk gebied.

Rutte sprak ook met de Iraakse premier Haider al-Abadi. Rutte benadrukte dat er in het Arabische land een verzoeningsproces op gang moet komen tussen de Iraakse bevolkingsgroepen en dat voor een stabiel Irak politieke en economische hervormingen nodig zijn.
Met Iraakse jongeren sprak Rutte over de toekomst van hun land. Op de Nederlandse ambassade had hij een ontmoeting met Lise Grande, de humanitair coördinator in Irak van de Verenigde Naties.

Nederland traint in de strijd tegen Islamitische Staat niet alleen Iraakse elitemilitairen in Bagdad, maar ook Koerdische strijdkrachten in het noorden van Irak. Nederlandse militairen gaan niet mee tijdens de gevechten zelf.

Tot voor kort voerden Nederlandse F-16's vanuit Jordanië luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak en Oost-Syrië. Die taak is eind juni overgenomen door Belgische straaljagers. Een aantal Nederlandse militairen is achtergebleven om de beveiliging van de Belgen te verzorgen.