Lege kerk is niet zomaar weer gevuld

Print
Lege kerk is niet zomaar weer gevuld

Afbeelding: MGL

Kakert - Steeds meer kerken komen vanwege het afnemende kerkbezoek leeg te staan. Voor de Theresiakerk in Landgraaf is een nieuwe invulling gevonden, maar de zoektocht naar een geschikte herbestemming voor deze gebouwen is erg lastig.

Waar hebben we het eigenlijk over?

Het kerkbezoek neemt sterk af. De vraag is wat je moet doen met kerken die nauwelijks nog bezocht worden en bijna het hele jaar zo goed als leeg staan.

Simpel zou je zeggen: geef het gebouw een andere invulling.

Zo eenvoudig is dat niet. Door hun specifieke architectuur vallen veel opties bij voorbaat af. Bovendien zijn ze in eigendom van de parochies die er weinig voor voelen om de kerk van de hand te doen als de koper een invulling op het oog heeft die ver staat van de oorspronkelijke functie: het huis van God. ,,Iedereen zal begrijpen dat de eigenaar van zo’n gebouw niet graag ziet dat een nieuwe bestemming strijdig is met de voormalige sacrale functie”, schreef Matheu Bemelmans, woordvoerder van het bisdom in een eerder opiniestuk in De Limburger. Om eraan toe te voegen dat het moeilijk is dergelijke bestemmingen te vinden.

Wat moet je dan met een lege kerk?

Het bisdom gruwelt van het idee dat een kerk wordt omgeturnd in een locatie waar vertier centraal staat. ‘Roermond’ wil zo’n gebouw het liefste overdragen aan een andere christelijke geloofsgemeenschap en zegt ook over ieder ander acceptabel voorstel te willen praten. Maar dat moet dan wel dicht bij de functie liggen waarvoor de kerk ooit gebouwd is. Lukt dat niet, dan is afbreken wat het bisdom betreft een serieuzere optie dan een invulling die (te) ver afstaat van het huis van God. 

Waar wordt deze discussie momenteel het sterkst gevoerd?

Met name in Parkstad. Niet alleen omdat het probleem van lege kerken vooral speelt in verstedelijkte gebieden, maar vooral ook omdat IBA Parkstad bij de transformatie van de oude mijnregio geïnteresseerd is in enkele kerken die leegstaan. En in sommige gevallen al een invulling op het oog heeft.

En krijgt IBA voor zijn plannen de handen bij het bisdom op elkaar?

Nou…Het bisdom geeft aan open te staan voor ideeën, maar is geen voorstander van de voortvarendheid waarmee IBA eventuele herbestemmingen presenteert. „We doen rustig aan. Wij denken niet in dagen, weken of maanden, maar in eeuwigheid”, zei Bemelmans in mei tijdens een debat over herbestemming van religieus erfgoed. Zoals gezegd: zonder een passende invulling geeft het bisdom de voorkeur aan sloop van een leegstaande kerk om verpaupering tegen te gaan. En dat vindt IBA weer zonde gezien de mogelijkheden die deze gebouwen bieden.

In de krant van vrijdag een verhaal over de nieuwe invulling van de Theresiakerk in Landgraaf.

Lees het nieuws op 1Limburg.nl

Eerdere artikelen hierover:

- Bisdom tegenover IBA
- Bisdom laat kans liggen
- Goede ideeén altijd welkom

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →