'Ik ben hier niet voor plek 15'

Print
'Ik ben hier niet voor plek 15'

Afbeelding: Rob Oostwegel

Isitan Gün heet de nieuwe eigenaar van Fortuna Sittard. Zakenman, econoom en voetballiefhebber. Wie is hij? En wat is zijn plan met de oudste betaald voetbalclub van Nederland? „We gaan voor meer resultaat.”

Het is als met zakendoen, verduidelijkt Isitan Gün. „Je zoekt naar bedrijven die qua waarde ondergewaardeerd zijn, én potentie hebben.” Laat het maar aan Gün over om daar vervolgens een succes van te maken. De afgestudeerd econoom heeft de afgelopen twintig jaar als directeur, investeerder en adviseur zijn sporen in de internationale zakenwereld ruimschoots verdiend. Net als zijn fortuin. Hoe rijk hij precies is, is onbekend. Maar alleen al de verkoop van het gasproductiebedrijf waarvan hij mede-eigenaar en directeur was aan een Duits energieconcern moet hem vele miljoenen hebben opgeleverd.

Redder
In ieder geval is de uit Istanbul afkomstige voetballiefhebber rijk genoeg om, naar verluidt, negen ton op tafel te leggen voor een noodlijdende club in Sittard. Met 85 procent van de aandelen ligt sinds eind juli de toekomst van Fortuna voor een groot deel in zijn handen. Over het exacte hoe en waarom van die overname hult Gün zich voorlopig nog in nevelen. „Ik hou van het spelletje”, verklaart hij slechts. „Bovendien denk ik dat ik wel een goed idee heb over hoe zo’n club gerund moet worden.”

Dat laatste kan zeker kloppen. Na een verblijf van tien jaar in New York, waar hij ook zijn uit Frankrijk afkomstige vrouw leerde kennen, keerde hij in 2006 terug naar Istanbul waar hij gevraagd werd om bij Galatasaray een reorganisatie te leiden. Bij Galatasaray zat Gün ook in het team dat bezig was met het zoeken naar samenwerkingsverbanden met Europese clubs. „Zodoende ken ik ook het voetballandschap in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland.”

Zo wist hij ook van het bestaan van Fortuna Sittard, en de penibele financiële situatie waarin de club verkeerde. En met zo’n voetbalclub is het dus net als met zakendoen, herhaalt Gün. „Je zoekt naar ondergewaardeerd potentieel.” Dat was bij Fortuna voorhanden. „Fortuna is een club die helemaal onderaan bungelt. Als je hier de goede dingen doet, kun je dus alleen maar omhoog. De infrastructuur en alle faciliteiten die je daarvoor nodig hebt, zijn aanwezig. The only way is up.” Gün beseft dat daarvoor werk aan de winkel is in Sittard. En dat investeringen noodzakelijk zullen zijn. „Zowel op het veld als ernaast”, beaamt hij.

Versterking
Dat Gün zich daarbij niet bedient van loze kreten is op het veld alvast gebleken. Met hulp van de Turkse zakenman heeft Fortuna drie nieuwe spelers aangetrokken voor de posities waarop nog versterking nodig was. Ook is er nog eentje op proef. „Daarbij mikken we op spelers waarvan het niveau net een stapje hoger ligt dan de voetballers die we nu hebben”, zegt hij. „Niet dat ik ongelukkig ben met wat er nu op het veld staat. Maar we gaan wel voor meer resultaat. Ik ben hier niet voor plek vijftien.” Over hoeveel hoger zijn doel dan wel ligt, doet hij geen uitspraken.

Evenmin laat hij zich uit over de vraag hoe hij zijn investeringen in de club terug wil verdienen. Dát hij dat wil, lijkt gezien zijn zakelijke achtergrond niet meer dan logisch. „In de zakenwereld heb je altijd een exitstrategie. Over vijf of tien jaar wil ik dát bereikt hebben, en moet me dat zoveel opleveren. Maar Fortuna is voor mij geen puur zakelijke transactie. Ik heb hier geen exit-plan. Ik doe dit omdat ik het leuk vind. Omdat ik wil laten zien, dat ik deze club tot een succes kan maken. Misschien niet volgend jaar al, maar dan toch op de langere termijn.”

Investeren
Als hij gedurende de rit in Sittard geld kan verdienen aan Fortuna, zal Gün dat overigens niet laten. „Als ik spelers goed kan verkopen, dan doe ik dat. Natuurlijk. Niet om de club uit te melken, maar ook om er opnieuw in te investeren.” Niet voor niets ook zijn de voetballers die met zijn hulp zijn aangetrokken allemaal nog relatief jonge maar talentvolle spelers, van wie Gün hoopt dat ze in Sittard - samen met de club - tot bloei gaan komen. Gün werkt daarvoor onder anderen samen met Ogan Tarhan, ook zaakwaarnemer van de bekende Turkse spits Burak Yilmaz. „Over spelers neem ik geen beslissingen. Je moet alleen doen waar je goed in bent.”

In het geval van Gün zelf is dat de organisatorische wederopbouw van Fortuna. „Er moeten in ieder geval mensen bij”, klinkt het. „En ik zal zelf nadrukkelijk bij dat proces betrokken zijn.” Net als bij de wedstrijden. Vorige week zat hij al op de tribune, om samen met de club een feestje te vieren na de overwinning op Achilles ’29. „Ik wil proberen om geen wedstrijd te missen.” Al zal hij daarbij uiteraard ook rekening moeten houden met de wensen van zijn gezin (Gün heeft een zoontje van 4 en een dochter van 8) en zijn werkzaamheden als topman van de Turkse investeringsmaatschappij Transturk Holding.

„Op de familiedag van Fortuna wil ik proberen om met mijn familie aanwezig te zijn”, belooft hij. Daar zal hij waarschijnlijk ook de supporters toespreken over zijn bedoelingen met de club. „Dit jaar moet niemand al wonderen verwachten. Maar we gaan hoe dan ook voor meer succes.”