Brits schoolmeisje dat naar IS trok in Syrië is overleden

Print
Brits schoolmeisje dat naar IS trok in Syrië is overleden

Afbeelding: hbvl

Een van de drie schoolmeisjes die vorig jaar vanuit Londen naar Syrië reisden om zich bij terreurgroep Islamitische Staat te voegen, zou zijn overleden. Dat heeft de advocaat van de familie gemeld aan BBC Newsnight.

Kadiza Sultana was zestien toen ze in februari 2015 samen met twee vriendinnen het vliegtuig naar Istanboel nam en van daar naar Syrië reisde. In juli vorig jaar werd bekend dat twee van de meisjes getrouwd waren met IS-strijders, maar het is niet duidelijk over welke van de meisjes het ging.

De advocaat van haar familie, Tasnime Akunjee, verklaarde aan BBC dat hij had gehoord dat het meisje een paar weken geleden was overleden in al-Raqqa, maar voegde ook toe dat het nieuws niet bevestigd werd door een onafhankelijke bron, vanwege de situatie in Syrië.

Volgens de advocaat was Sultana gedesillusioneerd geraakt over haar leven in het kalifaat en wilde ze IS verlaten en terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk, maar had ze besloten om niet het risico te lopen gevangen te worden en een brutale straf te krijgen van IS.