'Trump, stap uit race om Witte Huis'

Print
'Trump, stap uit race om Witte Huis'

Afbeelding: ANP

Donald Trump presteert wat nooit iemand voor hem heeft gedaan. Bijna de helft van de kiezers, onder wie veel eigen Republikeinen, wil dat hij zich terugtrekt als presidentskandidaat.

,,Doe me een lol!'' Met deze woorden reageert vastgoedmagnaat Donald Trump op de jongste controverse in zijn race naar het Witte Huis. Na zijn zinspeling dat voorstanders van vuurwapenbezit kunnen voorkomen dat Hillary Clinton progressieve rechters aanstelt, ligt hij zo zwaar onder vuur dat wordt gesproken van een kantelpunt in zijn race naar het Witte Huis.

Volgens Trumps entourage proberen de 'linkse media' hem voor de zoveelste keer in de wielen te rijden. Steeds meer Republikeinse partijgenoten menen ook dat Trump nu echt te ver is gegaan. De uitspraak kan wel degelijk worden uitgelegd als een oproep om Clinton te doden. Daarmee laat Trump volgens hen opnieuw zien dat hij met zijn wispelturige karakter ongeschikt is voor het presidentsambt. Dergelijke 'ongelukken' mogen niet gebeuren.

Gelopen race
De populariteit van de Republikeinse presidentskandidaat daalt inmiddels zo hard dat analisten nu al, drie maanden voor de verkiezingsdag, spreken van een gelopen race in het voordeel van zijn Democratische rivaal Hillary Clinton. 

In alle peilingen onder kiezers staat Trump inmiddels acht of meer procentpunten achter de gewezen First Lady. Zijn steun in de al verdeelde Republikeinse partij verbrokkelt. Van alle kiezers wil 44 procent dat hij zich meteen terugtrekt.

Twitter
Een van de manieren waarop Trump kiezers probeert te winnen is door fel campagne te voeren op Twitter. Daar haalt de Republikeinse presidentskandidaat regelmatig uit naar de media, Clinton en critici.

Uit onderzoek blijkt dat Trump zelf de meest botte tweets op zijn account plaatst. Tweets die zijn bedoeld om eerdere uitlatingen af te zwakken of slechts als mededeling fungeren, zijn veelal geplaatst door Trumps campagnemedewerkers. 

De onderzoeker die de tweets van Trump bekeek vraagt zich af hoe het is om in dienst te zijn bij Trump. ,,Wat gaat er om in het hoofd van een anonieme campagnemedewerker, die de taak heeft om Trumps unieke manier van schrijven na te bootsen? Zou het lastig zijn om voor het oog van miljoenen volgers een positieve draai te geven aan zijn berichten?"

,,Mede-oprichters IS''
Trump noemde Clinton gisteren een 'mede-oprichter' van terreurbeweging Islamitische Staat. President Barack Obama krijgt eenzelfde kwalificatie toegedicht. "Obama was de oprichter van IS. En Clinton ook, ik noem hen mede-oprichters", aldus Trump, die het niet eens is met de manier waarop de Verenigde Staten hun troepen terugtrokken uit Irak. 

Bijna 20 procent van alle geregistreerde Republikeinen in de Verenigde Staten heeft geen vertrouwen meer in Trump en wil dat hij zich terugtrekt uit de strijd om het Witte Huis. Onder alle kiezers ligt dit percentage op 44 procent.