In onze Limburgse mijnen was iedereen zwart

Print
In onze Limburgse mijnen was iedereen zwart

Afbeelding: facebook

Op 30 juli verloor de vijftienjarige Ramzi Kaddouri door een ongeluk het leven. Ramzi was de ideale Limburger. Een lieve jongen, actief in vele verenigingen in Winterslag en Genk en hier geboren.

Tijdens de rouw nog regende het racistische, haatdragende en discriminerende opmerkingen op sociale media. Opmerkingen van mensen die niet verder kijken dan huidskleur en weinig waarde toekennen aan een mensenleven. Dat kwam hier bij iedereen hard aan. Want polariseren, negatief bejegenen, racisme en uitsluiting zijn ons van nature vreemd in ons zachte Limburg. Laat dat zo blijven.

Vele Limburgers komen oorspronkelijk uit het buitenland. Onze geschiedenis is er een van grensverkeer en gedeelde waarden in de Limburgse mijnen. Onder de grond was iedereen zwart. Buitenlandse mijnwerkers werden niet alleen naar hier gehaald om zwaar werk te verrichten, ze hadden elkaar ook nodig in die omstandigheden. Gezamenlijk werden alle mijnwerkers uitgebuit door staat en rijke industriëlen: daarin werd geen onderscheid gemaakt. 

Het harde, openlijke debat over racisme, zoals in Amsterdam en Antwerpen, kennen wij niet in Limburg. De Limburger is over het algemeen humaan en gastvrij en heeft geen zin in polariserende toestanden. Maar ook in onze eigen omgeving neemt discriminatie en uitsluiting hand over hand toe. Het gaat hier om een minderheid, maar wel een luidruchtige. De grenzen van het toelaatbare worden steeds verder opgerekt. Vooroordelen die tot voor kort onderhuids bleven, worden nu ineens openlijk gespuid. Mensen worden daarbij zelfs dood gewenst. Deze mensen – of ze nu uit Limburg of van daarbuiten komen - moeten het beeld van onze streek niet gaan bepalen.

Beide Limburgen kampen met soortgelijke uitdagingen. Discriminatie stopt niet bij de grens. Alle bewoners van onze streek hebben een verantwoordelijkheid om onze streek humaan en gastvrij te houden. Alleen het benoemen van problemen is niet genoeg. Belangrijker zijn duurzame oplossingen. Graag roepen wij beide Provinciebesturen op tot het organiseren van een burgerforum of burgerbrainstorm met werkgevers, religieuze organisaties, maatschappelijke instellingen en sportverenigingen. Werkende maatregelen dienen aan beide kanten van de maas te worden besproken. Het doel is een Maatschappelijk Akkoord voor een Gelijkwaardig Limburg: een set concrete maatregelen voor en met burger, bedrijven en politiek.

Laten we iedereen gunnen om Limburger te zijn, zonder herhaaldelijk te wijzen op huidskleur, geslacht, leeftijd, seksuele oriëntatie of fysieke en mentale uitdagingen. In Limburg is iedereen gelijkwaardig. Wij wensen iedereen een stukje van dit Limburg toe.

Dit verhaal is gemaakt in samenwerking met Het Belang van Limburg