A73: dertien ongelukken in twaalf maanden

Print
A73: dertien ongelukken in twaalf maanden

Afbeelding: SK-Media, M. Bussers

Op de A73 ter hoogte van Oirlo zijn vrijdagochtend zeker zes mensen gewond geraakt bij een ernstig ongeluk. Omstreeks tien uur rukten de hulpdiensten in groten getale uit nadat een auto over de kop was geslagen. Het was zeker niet voor het eerst dat er een ongeluk plaatsvond op de A73.

Repeterend verhaal
De verkeersader tussen Roermond en Nijmegen diende de afgelopen twaalf maanden, inclusief het 112-alarm van vanochtend, dertien keer als decor voor een ongeluk. Opmerkelijk genoeg, bleef het telkens bij één of meerdere gewonden en schade aan voertuigen. Toch waren er in 2015 wel degelijk een aantal verkeersincidenten met dodelijke afloop.  

Eind september van dat jaar bijvoorbeeld. Toen werd een vrouw aangereden door een vrachtwagen, waarna ze ter plekke aan haar verwondingen overleed. De politie ging er echter vanuit dat de vrouw uit het leven wilde stappen en zodoende op de vluchtstrook en de weg was beland. De file die hierdoor ontstond, initieerde wel weer meerdere, kleinere ongelukken.

Fataal
In 2015 kwamen daar wat betreft 'onvoorziene' botsingen twee slachtoffers bij. In mei overleed destijds bij de afslag Horst een man na een crash waarbij twee auto’s in brand vlogen. Diverse ambulances, politieauto’s, brandweer en een traumahelikopter spoedden zich richting de plaats des onheils, maar ook zij konden de man niet meer redden. Een maand later was het opnieuw mis. Toen kwam een 18-jarige man uit Roermond om, nadat hij met zijn wagen tegen de middengeleider was gebotst. Daarna kwam de auto op de vluchtstrook aan de andere kant van de weg terecht en werd hij uit de auto geslingerd. Hij overleed ter plekke.

Zonder resultaat
De vele ongevallen op de A73 – met vrachtwagens in het bijzonder - maakten dat Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) uit Susteren het kabinet vroeg te kijken naar de situatie op de A73. Tot iets concreets leidde een en ander desondanks niet, dit tot grote ergernis van Van Helvert. In de tussenliggende periode bleef het dan ook met enige regelmaat misgaan.

24-8-2015

Bestelbus belandt naast afrit van A73

ROERMOND – Een bestelbus is gisteren in de berm naast de afrit van de A73 bij Roermond beland en daar gekanteld. De bestuurster raakte daarbij gewond. Het ongeval gebeurde iets voor zeven uur in de ochtend bij de afrit van de A73 richting het Retailpark in Roermond. 

De bestelbus viel van het talud en belandde vervolgens op de zijkant. Het voertuig vervoerde bloemen. De brandweer rukte uit om de vrouw uit haar benarde positie te helpen. Ze raakte door het ongeval gewond en is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De afrit naar het Retailpark was gisterochtend twee uur lang dicht vanwege takel- en opruimwerkzaamheden. 

Een bergingsbedrijf heeft de bestelbus afgevoerd. Het is nog niet duidelijk waardoor de bestelbus naast de afrit belandde. 

20-10-2015

Twee gewonden bij ongeval A73

Bij een verkeersongeluk op de A73 zijn gistermiddag een 64-jarige Venrayse en een 78-jarige Maastrichtenaar gewond geraakt. Bij het wisselen van rijstrook botsten hun auto’s ter hoogte van Vierlingsbeek tegen elkaar. Beide auto’s vlogen over de kop, en belandden in de berm. Door het ongeluk ontstond een kilometerslange file. 

6-11-2015

A73 dicht na ongeval

MAASBRACHT – De A73 van Maasbracht naar Nijmegen was gisterochtend ruim een uur afgesloten na een ongeluk. Bij Cuijk kon het verkeer volgens de verkeersdiensten alleen over de vluchtstrook. 

Volgens de politie waren bij de aanrijding zes voertuigen betrokken. 

De afsluiting leidde tot een behoorlijk lange file. 

14-11-2015

Gewonde bij aanrijding op A73

Op de A73 zijn gisteren rond 17.30 uur ter hoogte van Venlo een vrachtwagen en een personenauto met elkaar in botsing gekomen. Een persoon raakte daarbij lichtgewond. 

Het ongeval zorgde voor lange files. 

13-1-2016

Op A73 diverse gewonden

CUIJK – Bij een auto-ongeluk op de A73 ter hoogte van Cuijk is gisteravond een ernstig ongeluk gebeurd, waarbij zeker vijf gewonden zijn gevallen, onder wie een moeder en een kind van enkele maanden. De bestuurder van een rode auto verloor plotseling de macht over het stuur, waardoor zijn auto begon te tollen en tegen een vangrail knalde. 

Vervolgens vloog een andere auto boven op hem. In de rode auto zaten een man en een vrouw van ongeveer 25 jaar oud. In de andere auto zat een gezin: een vader, moeder en een baby van enkele maanden. 

19-1-2016

Kettingbotsing op A73

VIERLINGSBEEK – Door een ernstig ongeluk met drie vrachtwagens en twee auto’s is de A73 tussen Vierlingsbeek en knooppunt Rijkevoort gisteren in de namiddag en avond urenlang dicht geweest. Er zouden meerdere mensen gewond zijn geraakt, voor wie onder andere een traumahelikopter werd opgeroepen. 

De kettingbotsing gebeurde iets voor vijf uur. Een auto kwam bij het ongeluk voor een van de vrachtwagens terecht en werd meegesleurd, met een ravage als gevolg. 

Achter het ongeluk ontstond een forse file richting Nijmegen. 

Tijdens de ochtendspits gisteren ondervond het verkeer op de A73 ook al de nodige hinder door enkele ongevallen tussen Haps en Cuijk. 

20-1-2016

Auto slaat over de kop op A73

Op de A73 is gisteravond ter hoogte van Tegelen een auto over de kop geslagen. Het eenzijdige ongeluk gebeurde rond kwart over negen, in de richting van Venlo. Er raakte één persoon gewond. Over de aard van die verwondingen was gisteravond nog niets bekend. 

27-1-2016

Busje ondersteboven in sloot langs A73

Langs de A73 ter hoogte van Vierlingsbeek is gistermiddag een busje op de kop in een sloot beland. 

De rechterrijstrook werd afgesloten en er ontstond een file vanaf de afslag Venray-Noord. Door nog onbekende oorzaak verloor de bestuurder de macht over het stuur. 

Hij belandde in de berm naast de snelweg en eindigde op de kop in een sloot. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. 

4-2-2016

Aanrijding op A73: tunnel tijdje dicht

Door een aanrijding op de A73 ter hoogte van Beesel is de Swalmentunnel gisteravond een tijdje gesloten gesloten geweest. Twee mensen raakten gewond. Het ongeluk gebeurde even voor 18.00 uur vlak na de oprit richting Roermond. 

Twee auto’s kwamen met elkaar in botsing. De twee inzittenden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

19-2-2016

Gewonde bij ongeval A73 vlak voor tunnel

Op de A73 ter hoogte van Swalmen zijn gistermiddag twee auto’s met elkaar in botsing gekomen. Een persoon raakte lichtgewond. Het ongeluk, dat korte tijd tot een file leidde, gebeurde vlak voor de Swalmentunnel in noordelijke richting. 

24 maart 2016

Ongeval op A73 bij Roertunnel

In de Roertunnel op de autosnelweg A73 zijn gistermiddag twee auto’s met elkaar in botsing gekomen. 

Het ongeval gebeurde rond 12.15 uur. De tunnel moest hierdoor in noordelijke richting voor korte tijd worden afgesloten. Onbekend is of de bestuurders of inzittenden gewond zijn geraakt. 

1-4-2016

Vrouw gewond bij botsing op A73

Bij een ongeluk op de A73 bij Linne is gistermiddag een vrouw gewond geraakt. Een personenwagen botste op een andere auto en een vrachtwagen richting het zuiden. 

De snelweg werd korte tijd afgesloten, met een flinke file als gevolg 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen