We worden weer preuts!

Print
We worden weer preuts!

Afbeelding: L-magazine / Thinkstock

Speciale badkledingdagen in de sauna, douchen op de voetbalclub in boxershorts en geen vrouw die het nog waagt topless te zonnen.

 In de Belgische kustplaats Oostende heerst zelfs een verbod om in  blote bast door het stadscentrum te kuieren en uit een enquête van het tijdschrift Quest bleek onlangs dat jongeren uit schaamte liever seks hebben in het donker.   De seksuele revolutie is echt voorbij, naakt is weer taboe. Met dank aan de smartphone die als alziend oog het publieke domein afspeurt op zoek naar naakt. 

“Geen zonaanbidster wil dat haar blote borsten naast op het strand, ook op internet te zien zijn. Voor je het weet maakt iemand met zijn iPhone een filmpje en sta je voor de rest van je leven halfbloot op een site. Dat maakt mensen naaktschuw”, zegt  trendwatcher Herman Konings van onderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt.  Daarnaast schamen we ons steeds meer voor ons eigen lichaam met dank aan de gewiekste marketingcampagnes van de grote adverteerders.  “Die schotelen ons een onnatuurlijk beeld van het perfecte lichaam voor, een beeld waar we onmogelijk aan kunnen voldoen maar wat wel als de norm wordt gezien”, zegt Mineke Schipper, emeritus hoogleraar interculturele literatuurwetenschap en auteur van het boek ‘Bloot of bedekt.’ “Er moet weer tolerantie komen voor elkaars lichaam.”

Zaterdag in L-magazine meer over het fenomeen ‘ nieuwe preutsheid’. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen