Geweldsincidenten: wat gebeurde allemaal in Parkstad?

Print
Geweldsincidenten: wat gebeurde allemaal in Parkstad?

Afbeelding: MGL

Heerlen / Eygelshoven / Waubacherveld / Zuidoost / Voerendaal-Kunrade - De liquidatie van Sven Prins was vorig jaar het zwaarste, maar zeker niet het enige geweldsincident in een uiterst onrustige periode van bijna drie maanden in Parkstad. Wat gebeurde er allemaal en hoe staat het met de verschillende zaken? Een overzicht.

1. Liquidatie Sven Prins (Heerlen, 25 september)

Brunssumer Sven Prins wordt op straat doodgeschoten na een wilde achtervolging. De zaak zit maandenlang muurvast, maar na de inzet van een infiltrant zijn deze week vier personen opgepakt.

2. Schietpartij Meuserstraat (Kerkrade, 17 oktober)

Een 55-jarige Roemeen neemt een auto met drie inzittenden onder vuur. Naar eigen zeggen uit zelfverdediging en om de mannen ‘te laten schrikken’. Hij wordt in mei veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf wegens poging tot doodslag.

3. Schietpartij Trichterweg (Brunssum, 22 oktober)

Twee Volkswagens worden geraakt door een kogelregen. Er vallen geen gewonden. In december worden een 29-jarige man uit Brunssum en een 24-jarige man uit Hoensbroek opgepakt als verdachten.

4. Man tegen hoofd getrapt (Heerlen, 24 oktober)

In het centrum van Heerlen wordt een man tegen de grond gewerkt en vervolgens hard tegen het hoofd geschopt. Beelden van het incident verschijnen op internet en zorgen voor veel ophef. Bijna acht maanden later laat het Openbaar Ministerie (OM) weten de zaak te seponeren: de beelden (ook die van de eigen beveiligingscamera) zijn niet duidelijk genoeg om te bepalen wie de trap heeft uitgedeeld. Bovendien heeft het slachtoffer geen aangifte gedaan en ontbreekt een letselbeschrijving.

5. Moord op Marleen Rutten (Kerkrade, 8 november)

De politie treft in haar appartement het levenloze lichaam aan van Marleen Rutten. Haar ex-man Guus J. wordt kort daarna opgepakt. Hoewel het OM hem verantwoordelijk acht voor het misdrijf, bepaalt de rechtbank in Den Bosch dat er te weinig bewijs is om hem langer vast te houden. De zaak loopt nog.

6. Schietpartij Stinsstraat (Heerlen, 17 november)

Na een schietpartij bij of in zijn woning wordt een gewonde man afgevoerd naar het ziekenhuis. Een verdachte wordt opgepakt. Er is nog geen uitspraak gedaan in deze zaak.

7. Explosief door brievenbus (Kerkrade, 19 november)

Bij een woning wordt een explosief door de brievenbus gegooid. Een bewoner loopt verwondingen op en het huis raakt beschadigd. Door een gebrek aan verdere aanknopingspunten staat het onderzoek op een laag pitje.

8. Man mishandeld (Voerendaal, 19 november)

Een 59-jarige man wordt ’s avonds in het winkelcentrum van zijn fiets getrokken en mishandeld. Twee verdachten (een 17-jarige Heerlenaar en een 19-jarige man uit Cadier en Keer) worden opgepakt, maar door een gebrek aan bewijs vrijgelaten. De politie adviseert justitie de zaak te seponeren.

9. Dode op snelweg (Heerlen, 21 november)

Na een woordenwisseling in een auto stapt één van de inzittenden op een parkeerplaats uit. Hij vervolgt zijn weg lopend langs de snelweg A76, wordt daarbij door twee auto’s aangereden en overlijdt ter plekke. Het OM laat na onderzoek weten geen vervolging in te stellen. De zaak wordt geseponeerd.

10. Man neergeslagen (Heerlen, 27 november)

Een 24-jarige man krijgt in het uitgaansleven een klap, komt hard op zijn hoofd terecht en raakt een tijdje buiten kennis. Een verdachte is opgepakt, maar hij mag tot de rechtszaak op vrije voeten blijven.

11. Schietpartij in Welten (Heerlen, 8 december)

Twee mannen (28 en 30 jaar) worden opgepakt na een schietpartij op een vroege zondagmorgen bij een tankstation. Een vrouw raakt daarbij gewond door glassplinters. De reden van de schietpartij ligt volgens de politie in de relationele sfeer.

12. Ontvoering (Heerlen, 22 december)

Nadat de politie is getipt over een mogelijke ontvoering valt een zwaarbewapend arrestatieteam twee woningen binnen in het Aarveld en Welten. De man die ontvoerd zou zijn wordt samen met een bekende in één van de woningen aangetroffen. Beiden worden verhoord en daarna vrijgelaten. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Zolang zich geen nieuwe aanwijzingen voordoen in deze zaak, staat het onderzoek on hold.

 

In de krant van zaterdag: welke informatie kreeg de infiltrant van de verdachten?

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen