De bakermat van het Venlose dialecttoneel

Print
De bakermat van het Venlose dialecttoneel

Afbeelding: Fotolia

Venkoelen - Dit najaar staat in het Venlose theater De Maaspoort een bijzonder stuk op de planken. Drie Venlonaren doken in het archief van Venlonaar Sef Cornet (1898-1953), de vader van het Venlose dialecttoneel. Tussen 1913 en 1951 (met uitzondering van de oorlogsjaren) trok hij met zijn zestien revue’s volle zalen en trok hij zelfs door de provincie. Revue’s die hij veelal mede schreef, regisseerde en waarin hij de absolute ster was. Aan de hand van de overgebleven (vaak handgeschreven) werk werd een nieuwe voorstelling gemaakt.

De naam Sef Cornet doet bij de Venlonaar wellicht nog wel een belletje rinkelen, al is het alleen maar omdat er in zijn stad een straat naar hem werd vernoemd. Mensen die daadwerkelijk zijn revue’s hebben gezien behoren tot een uitstervend soort. Geluidsdragers, laat staan bewegend beeld, is er van hem niet. Dat maakt Cornet een haast mythisch figuur; een man die we vooral kennen van de verhalen. Tijdgenoten omschrijven hem als iemand die de lach aan de vot had hange. Hij hoefde maar op het toneel te staan en een scheef gezicht te trekken en er werd gelachen. Zijn revues kregen lovende recensies.

Hoe anders is dat bij zijn vijf jaar oudere broer Mathieu. Waar Sef de man van de spotlights was, was Mathieu de man van achter de schermen. Hij stond op het toneel wanneer er op het laatste moment een ziekmelding was, maar zat vooral achter het doek te luisteren welke passages aansloegen bij het publiek en paste daar wanneer dat nodig was de tekst op aan. Als schrijver van de eerste vijf revue’s is hij echter van enorme waarde geweest. In de jaren die volgden schreef hij samen met broer Sef de teksten. De revue Waat-e-weer (1947) waarmee zelfs door het land werd getrokken is wel compleet van zijn hand.

De zoektocht in de archieven brengt dus niet alleen een stuk voort dat als eerbetoon aan Sef Cornet dient, het zorgt er nu ook voor dat Mathieu uit de schaduw treedt. Behalve teksten voor de Venlose revue, schreef hij ook tenminste twee Tegelse operettes en teksten voor Veldeke. In 1953 overleed Sef plotseling op 55-jarige leeftijd. Een jaar later overleed Mathieu na een slopende ziekte, hij was toen zestig jaar. Maar de twee broers hadden de basis gelegd voor de rijke Venlose toneel- en liedjescultuur. In 1939 debuteerde in hun revue namelijk de piepjonge Frans Boermans die ook na de oorlog in de Cornet-revues op de planken stond. Daarna zou hij zelf uitgroeien tot een gevierd tekstdichter. In 1980 blies hij eigenhandig de Venlose revuetraditie nieuw leven in met zijn revue Waat ennen tied. Een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt.

In Dagblad de Limburger van maandag een portret van Mathieu Cornet

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen