Amateurs gaan graven naar 'goudtrein nazi's'

Print
Amateurs gaan graven naar 'goudtrein nazi's'

Afbeelding: ANP

Een nazitrein die zou zijn volgeladen met Joodse schatten en een verloren gegane 'amberkamer' uit een Russisch paleis. Dat hopen twee amateurhistorici te vinden bij opgravingen die dinsdag in Polen beginnen.

Volgens de Duitser Andreas Richter en Piotr Koper, een Pool, bevindt de trein zich in een tunnelstelsel dat de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Neder-Silezië aan het graven waren in de buurt van Waldenburg, tegenwoordig de Poolse stad Walbrzych. De trein zou een tunnel ingereden zijn toen de Sovjets in 1945 oprukten, waarna hij spoorloos verdween.

De 'Barnsteenkamer van de tsaar' of amberzaal was een kamer in het Catharinapaleis bij Sint-Petersburg. In het paleis waren de muren van één zaal bekleed met barnstenen panelen. De panelen zijn tijdens de oorlog verdwenen.

Hoewel de twee amateurhistorici er heilig van overtuigd zijn dat ze goud gaan aanboren - ze hebben zelfs al een claim voor 10 procent van de buit gedeponeerd - bestaan er grote twijfels. Deskundigen die het gebied onderzochten constateerden vorig jaar dat er vermoedelijk op 9 meter diepte wel een tunnel is, maar van de aanwezigheid van een trein bleek niets tijdens hun bodemonderzoek.

De opgravingen van komende week moeten aan alle onduidelijkheid een einde maken. Het duo heeft de hulp ingeschakeld van 35 gravers. Ze verwachten al na twee dagen meer inzage te kunnen geven over de schatten die de grond prijsgeeft. Koper en Richter houden er daarbij rekening mee dat ze niet alleen de goudtrein van de nazi's aantreffen, maar ook de stoffelijke resten van duizenden dwangarbeiders