Olifant meegevoerd in gigantische regenstroom

Print
Olifant meegevoerd in gigantische regenstroom

Afbeelding: AD

Een volwassen Indische olifant is door de vele regenval flink in de problemen gekomen. Het dikhuidige dier heeft weken vastgezeten in een moeras in Bangladesh en moet nu verplaatst worden naar een plek waar hij in redelijke vrijheid kan leven.

Het gaat gelukkig alweer wat beter met Bangabahadur - Held van de Bengalen -, de olifant die in India zijn groep kwijtraakte door een enorme modderstroom. Het beest dreef ongeveer drie weken geleden dankzij de gigantische regenval kilometers ver de grens over en kwam vast te zitten in een dikke moeraslaag in Jamalpur, een provincie van Bangladesh.

India
Sinds de vondst van de olifant is er heel wat overleg geweest tussen de twee landen. India wil de olifant eigenlijk behouden, maar ziet hier inmiddels vanaf omdat het dier waarschijnlijk niet meer binnen zijn eigen groep welkom is. De Bangladeshi regering heeft besloten om Banganahadur dan maar te adopteren en naar een wildpark in de buurt van hoofdstad Dhaka te brengen.

Maar dit bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Een wilde olifant uit een moeraslaag halen, is geen peulenschil, merkten de medewerkers van de hulpdiensten. Het dier, dat behoorlijk was uitgedroogd, is schrikachtig en kan zich snel verwonden. 

Snelweg
Tapan Kumar Dey, een gepensioneerde regenwoudconservator is inmiddels aangesteld om de reddingsoperatie van 'de Held van de Bengalen' te begeleiden. ,,We hebben hem vandaag kalmerende middelen gegeven omdat we hem naar een snelweg in de buurt willen brengen'', aldus Dey. ,,Vandaar uit rijden we hem met een truck naar een safaripark net buiten Dhaka.''

Het is een klus die uren, misschien wel dagen gaat duren. Bewoners van omliggende dorpen kunnen hun geluk niet op en proberen steeds in de buurt van het beest te komen. Niet handig, aldus Dey, want het gaat om een wilde olifant die niet gewend is aan mensen. Er worden ook twee andere olifanten ingezet om de ontheemde Bangabahadur op weg te helpen. Dey: ,,We hopen dat hij kalm achter zijn soortgenoten aanloopt als hij straks op zijn poten staat.''

Als alles goed verloopt, wordt Banga morgen naar zijn nieuwe onderkomen gebracht.