Geen recht op een uitvaart voor ongeboren Jelle

Print
Geen recht op een uitvaart voor ongeboren Jelle

Afbeelding: AD

De piepkleine Jelle wordt dinsdag geboren. Veel te vroeg en niet levensvatbaar. Het is de zevende keer dat zijn moeder in verwachting is, maar er is maar één levende grote zus. Het gezin uit de provincie Utrecht hoopt op een waardige uitvaart, maar de verzekeraar is keihard: met 22 weken is Jelle niemand.

Hij is zó welkom. Jelle is morgen, als hij geboren wordt, 22 weken en vijf dagen oud. Een compleet klein jongetje, met tien vingers en tien teentjes. Misschien lijkt zijn neusje wel op dat van zijn zus.

Het zijn de woorden van Melanie Plaggenmarsch, fotografe van Stichting Still dat kosteloos foto's maakt van kinderen die ziek zijn of na hun geboorte snel overlijden. Met vijftien tot twintig aanmeldingen per week is de kleine Jelle geen uitzondering, maar wel één met zo'n schrijnend verhaal dat de Hardenbergse zich voor hem en zijn ouders hard wil maken.

Achterlaten
De uitvaart van kinderen die niet levend geboren worden en jonger dan 24 weken zijn worden door sommige verzekeraars niet vergoed, zo ook die van de ouders van Jelle. Ze moeten zelf opdraven voor de 5000 euro die nodig is voor de kist, de dienst, de plek, het vervoer en dergelijke. Of, en dat steekt Plaggenmarsch nog het meest, ze moeten hun kind achterlaten in het ziekenhuis waar het gecremeerd wordt. 

 ,,Ze kunnen hun kind niet aangeven, dus ze hebben geen kind", vat de fotografe het kort samen. ,,Maar het zijn gewoon kinderen. Morgen als Jelle geboren wordt, is hij gewoon puntgaaf. Het jongetje heeft een vreselijke hersenafwijking waardoor hij niet levensvatbaar zal zijn. Hij is zo zwak en zo ziek. Daarom zal hij, wanneer zijn kleine lijfje in zijn moeders armen ligt, sterven. Met hem sterven zijn ouders een beetje mee. Ze hebben zó lang op hem gewacht."

Na het emotionele verhaal van de aanstaande ouders gehoord te hebben, besloot ze in actie te komen. Plaggenmarsch zette een crowdfundingspagina op om Jelle aan een waardig afscheid te helpen. ,,Want dat is wat zijn ouders willen, maar ze zijn bot afgewezen door de verzekeraar", vertelt Plaggenmarsch. ,,Ze zijn er een poos mee bezig geweest, maar komen nergens voor in aanmerking. Alles wat ze probeerden is afgewezen."

Geen optie
Plaggenmarsch wil 5000 euro inzamelen, zodat het gezin zelf kan kiezen hoe ze afscheid van Jelle willen nemen. ,,Ik heb hen gevraagd 'wat willen jullie graag?' Los van dat er eigenlijk geen optie is. Toen heb ik gezegd: dat gaan we regelen."

De Hardenbergse is al aardig op weg. Er is bijna 2000 euro ingezameld voor Jelle. ,,Ik vind het heel erg als het gezin zich beperkt moet voelen, omdat de verzekeraar hen bot behandeld. Gelukkig zijn er een aantal verzekeraars die het wel vergoeden, maar een aantal grote verzekermaatschappijen nog niet."

Het gezin wil vooralsnog anoniem blijven. ,,Ze hebben het ontzettend zwaar en hebben al heel wat te verduren gekregen. Ze vinden dit overweldigend."