'Niet alleen lage rente is belangrijk bij oversluiten hypotheek'

Print
'Niet alleen lage rente is belangrijk bij oversluiten hypotheek'

Afbeelding: Fotolia

Directeur Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop, voorziet een ware oversluitgolf op de woningmarkt; voor vele honderdduizenden Nederlanders loopt binnen nu en twee jaar de rentevasteperiode af. Een natuurlijk moment om rond te shoppen.

Goed nieuws toch: lagere rente, lagere maandlasten?
,,Een grote groep woningbezitters heeft net voor het uitbreken van de crisis, tussen 2006 en 2008, zijn rente vastgezet, veel al voor tien jaar tegen 4 tot 5 procent. Ze kunnen de komende tijd een verlengingsvoorstel van hun hypotheekverstrekker verwachten. Die gedachte zal ze blij maken; ze hebben de afgelopen jaren moeten toezien - als ze hun hypotheek niet hebben overgesloten of zijn verhuisd - hoe de rente is gedaald en gedaald. Toch willen we huizenbezitters wel waarschuwen om kritisch te blijven."

Want?
,,We merken dat mensen soms zo gefixeerd zijn op de lage rentestand dat ze niet of nauwelijks meer kijken naar de voorwaarden die van toepassing zijn bij de overstap naar een andere geldverstrekker."

Verklaar u nader.
,,Geldverstrekkers hanteren verschillende voorwaarden, bijvoorbeeld als het gaat om de looptijd van de hypotheek, de overlijdensrisicodekking of de aflosvorm. Als je even niet oplet, dan kan goedkoop duurkoop worden."

"Het oversluiten naar een andere geldverstrekker brengt kosten met zich mee"

Wanneer zijn huizenbezitters duurder uit?
,,Om een voorbeeld te geven: het oversluiten naar een andere geldverstrekker brengt kosten met zich mee. Denk aan advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en taxatiekosten. Het is maar de vraag of het rentevoordeel werkelijk opweegt tegen de extra kosten bij het oversluiten."

Een groot deel van de huizenbezitters van wie de rentevaste periode afloopt, heeft een spaarhypotheek. Zijn zij ook slechter af?
,,Voor hen heeft het lang niet altijd zin om over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Bij een spaarhypotheek is de hypotheekrente en de spaarhypotheek gelijk. Een lagere hypotheekrente betekent automatisch minder spaarrente."

Krijgt u regelmatig teleurgestelde klanten aan de balie?
,,Dat gebeurt wel eens. We merken vooral dat mensen met een volledig aflossingsvrije hypotheek zich lang niet altijd realiseren dat ze alleen maar de hypotheekrente betalen en niet aan het aflossen zijn. Bij die mensen kan die teleurstelling groot zijn. Daarbij kan een volledig aflossingsvrije hypotheek lang niet altijd worden overgesloten. Veel geldverstrekkers hanteren de regel dat een aflossingsvrije hypotheek niet hoger dan 50 procent van de marktwaarde mag zijn."


Directeur Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop - Foto: AD / Marko Okhuizen

Dan zit je dus vast aan je bank?
,,Zo erg hoeft dat niet te zijn. Oversluiten is niet de enige manier om te profiteren van de lage rente. Aanbieders mogen sinds 2013 geen onderscheid meer maken in de rentetarieven voor bestaande klanten en nieuwe klanten. Zittende klanten krijgen kortom precies dezelfde scherpe rente voorgeschoteld."

Als mensen toch willen en kunnen oversluiten, waar moeten ze dan op letten?
,,Een aantal geldverstrekkers zoals Centraal Beheer en Munt Hypotheken past de rente telkens aan als de huizenbezitters wat van zijn hypotheek aflost. Over de hele looptijd kun je met die rentekortingen behoorlijk wat besparen."

Heeft u nog een tip voor de huizenbezitters van wie de rentevaste periode de komende jaren afloopt?
,,Wie door de lagere rente op lagere maandlasten uitkomt, kan ervoor kiezen om het geld dat hij bespaart te gebruiken voor de aflossing. Dan kom je aan het eind van de looptijd niet voor nare verrassingen te staan. Onze belangrijkste boodschap blijft: verdiep je in je hypotheek."