Belgische springruiter in opspraak: ben geen dierenbeul

Print
Belgische springruiter in opspraak: ben geen dierenbeul

Afbeelding: AFP/John Macdougall

Er ontstond deze week veel ophef rondom de Nederlandse springruiter Jur Vrieling die tijdens de Olympische Spelen zijn weigerende paard sloeg met de zweep. Maar ook de Belg Nicola Philippaerts raakte in opspraak. Hij reageert nu: "Het klopt totaal niet dat ik mijn paard overvloedig met de zweep heb bewerkt."

Philippaerts werd zondag net als Vrieling gediskwalificeerd. Bij de Belg gebeurde dat nadat er bij zijn paard een schaafwond werd ontdekt. 

Boos
Al snel gingen ook over hem de verhalen rond dat de wond het gevolg was van het gebruik van de zweep. De Belg ontkent dat echter met klem. ,,Uiteraard was ik ontgoocheld en boos. Wie de beelden bekijkt, ziet dat ook aan mijn lichaamstaal.”

Toch doet het hem pijn dat hij nu hij wordt afgeschilderd als een dierenbeul. ,,De relatie paard-ruiter is zeer innig. Zilverstar en ik zijn een team. We doen alles samen. We hebben elkaar nodig. Je wint samen en je verliest samen. Het klopt totaal niet dat ik mijn paard overvloedig met de zweep heb bewerkt."

Spoor
Philippaerts heeft ook wel een verklaring voor de wond. ,,Een weigering van een paard is iets abrupt. Je verwacht je daar niet aan. Toen Zilverstar plots weigerde, heb ik er alles aan gedaan om niet te vallen. In een reactie heb ik Zilverstar met mijn spoor geraakt."

Hij is dan ook ontstemd over alle verhalen in de media. ,,Het gedrag dat mij wordt aangewreven, ligt helemaal niet in mijn aard. Zo zijn wij niet opgevoed. Ik ben bijzonder ontstemd over de verkeerde berichtgeving.”