Succesje voor behoud ‘verweesde beelden’

Print
Succesje voor behoud ‘verweesde beelden’

Afbeelding: Stichting MEG

Na zestien jaar keert een deel van het mozaïek van kunstenaar Patrick Creyghton uit Eckelrade terug in de openbare ruimte van Geleen. Het is een succesje dat stichting Museum en Expositie Geleen (MEG) boekt, na zestien jaar volharden in een zoektocht naar een nieuwe plek voor het werk.

Stichting MEG richt zich onder meer op de zorg voor ‘weeskunst’. Door verbouwingen, herinrichtingen van straten en pleinen verdwijnen regelmatig kunstwerken uit de openbare ruimte. De werkgroep ‘verweesde beelden’ van MEG heeft daar een antenne voor en neemt ‘overbodig geworden’ kunst of objecten met culturele waarde desnoods zelf in depot. Het doel: een nieuwe bestemming vinden voor de weeskunst, liefst in het publieke domein.

En dat dit soms een proces van lange adem is, bewijst het verhaal achter de restauratie en gedeeltelijke herplaatsing van het mozaïek van Patrick Creyghton. 

Het was de eerste grote opdracht voor Creyghton als kunstenaar in 1964. Hij maakte in de kapel van het Barbaraziekenhuis in Geleen en een mozaïek van  zo’n zes bij zeven meter, een van de grootste werken in zijn soort in Nederland. Het met bakstenen vervaardigde mozaïek stelde zes werken van barmhartigheid voor, de zevende (de doden begraven) staat volgens Creyghton niet in de bijbel en is daarom niet door hem aangebracht op de muur.

Toen in 2000 bij de sloop van het Geleense ziekenhuis het kunstwerk verloren dreigde te gaan, greep MEG in. De gemeente werd overtuigd het mozaïek in vijf delen uit de kapel te zagen en op te slaan. Maar de zoektocht naar een nieuwe locatie voor het werk bleek lastiger dan gedacht. Een artikel daarover is donderdag te lezen in De Limburger.

Bedoeling is nu dat twee voorstellingen uit het mozaïek voor eind dit jaar een plek krijgen aan de Markt in Geleen, op een blinde muur van de stadswinkel, onder de loopbrug naar het oude stadhuis. Armand Mathijs is gevraagd twee van de destijds uitgezaagde panelen te restaureren en toonbaar te maken. De opslag, buiten in een gemeentelager, heeft het mozaïek in zestien jaar tijd namelijk geen goed gedaan. Mathijs krijgt hulp van vrijwilligers bij de restauratie.

MEG zet zich overigens op meer terreinen in voor het stimuleren van culturele bewustwording in Sittard-Geleen. Zo introduceerde de stichting de tweejaarlijkse Fritschy Stadscultuurprijs en nam twee jaar geleden het initiatief voor aanstelling van een stadsdichter voor Sittard-Geleen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje