Zuid-Limburgers reizen massaal af naar kermis Aken

Print
Het gaat hard en hoog op de Öcher Bend in Aken, tot zo’n honderd kilometer per uur slingert Booster Maxxx Mega G4 zijn gasten de hemel in. In elf dagen tijd, nog tot en met 22 augustus, ontvangt de kermis 175.000 gasten.

Zo’n dertig procent komt uit Zuid-Limburg, aldus organisator Eurogress. De kermis is voor de bewoners uit het Nederlandse grensgebied nog steeds een traditie, net als voor de Akenaren zelf uiteraard.

Stokoud
Een traditie is ook de Öcher Bend zelf. Hij is al stok- en stokoud. Uit documenten blijkt dat Aken al in 1413 een jaarmarkt hield op een groot grasveld, Bend in het Akens dialect. Alleen de plek waar de kermis wordt gehouden, is in de loop der eeuwen veranderd. Sinds tientallen jaren vindt de kermis plaats op een plein dat Bendplatz is gaan heten en op net geen twee kilometer van hartje centrum ligt.

Attracties
Daar, op een terrein van 40.000 vierkante meter, strijkt twee keer per jaar een grote karavaan van kermisattracties en mobiele horecazaken neer. De voorjaarskermis heet Osterbend en die in de zomer Sommerbend. Beide keren duurt het vermaak elf dagen. Nog zo’n traditie: de woensdag is Familientag, dan kost iedere attractie de helft van de prijs. Steeds meer biedt de Öcher Bend onderdak aan attracties die hoog en snel zijn. Bij deze Sommerbend is de achtbaan, Crazy Mouse, de hoofdattractie. Maar ook de Flipper zorgt voor een adrenalinekick. In kleine wagons worden de bezoekers op een platform dat in een hoek van 50 graden staat in een cirkel gedraaid.

Terreur
Voor het eerst vinden op de Akense kermis ingangscontroles plaats, te wijten aan de terreurdreiging. Bij de drie ingangspoorten controleert een beveiligingsbedrijf tassen, plastic zakken en rugzakken.

Op de Bendplatz gebeurt tegenwoordig veel meer. Het terrein is inmiddels uitgegroeid tot het evenemententerrein van Aken. Zo vindt er van 2 tot en met 4 september het Gourmet Festival plaats. In april stonden op het plein foodtrucks. En als er niks te doen is, dan is het een parkeerterrein, net als zoveel andere pleinen.

In de krant van donderdag een verslag vanaf de populaire kermis in Aken.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje