Het piept en kraakt bij ambulancehulp Noord- en Midden-Limburg

Print
Het piept en kraakt bij ambulancehulp Noord- en Midden-Limburg

ambulance Afbeelding: fotolia

Het geld voor uitbreiding is er niet. Desondanks gaat AmbulanceZorg Limburg-Noord extra ambulances aanschaffen en nieuwe medewerkers werven. Alleen zo ziet de organisatie kans om aan de wettelijke plicht van opkomsttijden te voldoen.

De organisatie bij AmbulanceZorg Limburg- Noord piept en kraakt. Er is de afgelopen tijd keihard gestreden door bestuurders en personeel om de landelijke norm van opkomsttijden te halen. Medewerkers hebben zelfs voor lief genomen dat ze nooit langer dan twee weken aan een stuk vakantie mochten opnemen. En dat ze 24- uursdiensten draaiden met gebroken nachten vanwege het toenemende aantal 112-meldingen. Topsport dus. 

Met als resultaat dat de ambulancevoorziening de wettelijke norm waar ze tot een paar jaar geleden ver van verwijderd was eindelijk begon te naderen. In de wetgeving staat dat ambulances in 95 procent van alle 112-meldingen binnen 15 minuten op locatie dienen te zijn. De Noord- en Midden-Limburgse ambulances haalden dat vorig jaar in 91 procent van alle meldingen. „En dat ook nog eens met een stijging van de productie. In 2015 werden er 2500 ritten meer gereden dan in 2014. En dat waren vooral 112-meldingen”, benadrukt André Lemmen, directeur zorg van AmbulanceZorg Limburg- Noord. 

Maar hoewel de finishlijn in zicht is, is de sprinter dan toch gestruikeld. De druk, die nu ruim drie jaar lang op de organisatie rust, is te veel van het goede geworden. De prestatie is daardoor in zeer korte tijd teruggezakt naar 89 procent. „Het komt niet door meer ziekteverzuim bij het personeel. Integendeel, dat blijft extreem laag. Wel komt het steeds vaker voor dat we een ambulance na een zware uitruk uit de roulatie moeten halen omdat een medewerker het door oververmoeidheid, zowel fysiek als geestelijk, even niet kan opbrengen om door te rijden naar de volgende melding”, vertelt Tjerk Hiddes, bestuurder bij de ambulancevoorziening in Noord- en Midden-Limburg. 

Hiddes en Lemmen proberen al enkele jaren aandacht te krijgen voor de problematiek in Noord- en Midden- Limburg. Ze begonnen in 2014 zelfs een procedure tegen de zorgverzekeraars VGZ en CZ, die bepalen hoeveel geld ambulancevoorzieningen krijgen voor de ambulancezorg. 

Daarbij wordt bekeken hoeveel posten er maximaal nodig zijn in een regio. Noord- en Midden- Limburg hebben al meer posten dan wat de verzekeraars nodig achten. 

De procedure is niet doorgezet, maar de bezwaren zijn er nog steeds. „De verzekeraars houden er al jarenlang geen rekening mee hoe de regio eruitziet”, legt Lemmen uit. „Hoe de Maas de regio splijt en vanwege een beperkt aantal bruggen zorgt voor langere aanrijtijden. 

Onze auto’s zijn na vijf jaar echt compleet op, terwijl ze in andere regio’s nog een tweede leven kunnen hebben. Hier rijden ze echter gemakkelijk 100.000 kilometer per jaar. Wij hebben daarom zelf de keuze gemaakt om meer posten te realiseren. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee