OPINIE RIO: Menselijke maat is zoek

© ANP

De Olympische Spelen in Rio zijn voer voor psychologen. Topsporters onder hoogspanning vertonen extreme trekken en emoties. Chef­sport Patrick Delait pleit voor meer sereniteit bij sporters en de media.

Patrick Delait

Is het woede, teleurstelling of frustratie waardoor Dafne Schippers haar spikes na afloop van de 200 meter finale hard op de grond keilt? Voor de camera’s van de NOS staat het gezicht van de sprintdiva op onweer. Dat ze zojuist een historische prestatie heeft geleverd door als tweede te finishen in een discipline waarin Europeanen al decennia niet meetellen, is voor Schippers even niet relevant. Naar Rio gekomen voor olympisch goud, voelt het zilver als een bittere nederlaag en ze doet niet de minste moeite dat te verbergen. In de studio van de NOS zegt haar voormalige trainster dat Dafne als tiener al niet tegen haar verlies kon.

Topsporters die niet tegen hun verlies kunnen: zo heb ik er de voorbije twee weken in Rio veel gezien. Judoka Henk Grol treurde na zijn vroege uitschakeling zo hard dat ik me afvroeg hoe hij zal reageren als zijn geliefden iets overkomt.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee