Schietende agent krijgt topadvocaat van politie

© AD

De politie heeft topadvocaat Geert-Jan Knoops ingehuurd om een schietende agent vrij te pleiten. Politieman Ronald V. werd vorig jaar tot twee jaar cel veroordeeld voor het neerschieten van de bijrijder van een vluchtende ramkraker.

AD

De Amsterdamse strafpleiter trekt alles uit de kast om te voorkomen dat V. achter slot en grendel verdwijnt. In het hoger beroep, aanstaande woensdag, doen vier leden van de aanhoudingseenheid waarvan V. deel uitmaakte hun verhaal. Ook zal V. zelf als getuige worden gehoord door het gerechtshof in Den Bosch.Knoops is de eerste advocaat op wie de Nationale Politie een beroep doet sinds de oprichting van een advocatenpool. Die pool, met twintig topadvocaten, werd eind vorig jaar in het leven geroepen door voormalig korpschef Gerard Bouman. Hij was woedend over de veroordeling van V. en wilde dat schietende agenten de beste juridische bijstand krijgen.Advocaten in de groep moeten dag en nacht bereikbaar zijn. Daarnaast krijgen ze schiettraining, zodat ze zich beter kunnen inleven in de keuzes die een agent onder grote druk maakt. Ook de bekende strafrechtadvocaat Hans Anker zit in de pool.Ongekende celstrafRonald V. (32) schoot op 22 augustus 2013 in Heerlen op een ramkraker, die in zijn auto op de vlucht sloeg. De rechtbank in Maastricht oordeelde dat V. niet had mogen schieten. Zijn celstraf van twee jaar is ongekend: niet eerder zou een agent in functie de gevangenis in moeten voor een vergelijkbare schietpartij.V. mikte op ramkraker Glenn K., maar raakte zijn bijrijder. Volgens een arts was de kogel op een centimeter na dodelijk geweest. Het Openbaar Ministerie wilde V. in eerste instantie niet vervolgen, maar de bijrijder dwong via het gerechtshof alsnog een rechtszaak af. Daarin eiste het OM vrijspraak, maar de rechter ging daar niet in mee.De politie laat weten dat V. in afwachting van het hoger beroep nog steeds aan het werk is. Hij is geen lid meer van een aanhoudingseenheid, maar werkt wel op straat en draagt een vuurwapen. ,,Onverstandig", vindt Warmolt Tonckens, advocaat van de bijrijder. ,,Mijn cliënt heeft het liefst dat deze agent niet meer met een wapen de straat op mag."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee