Volgende week kans op een hittegolf

© ANP

Vanaf volgende week dinsdag breekt volgens Weerplaza een langere droge periode met veel zon en zomerse warmte van 25 graden of meer aan. Mogelijk stijgt de temperatuur op een aantal dagen tot de tropische waarde van 30 graden. Dat meldt Weerplaza.

AD

De komende dagen hebben we echter eerst nog te maken met een zomerdip. Door een stevige zuidwestelijke wind wordt het in het weekend hooguit 23 graden. Daarbij is de lucht erg veranderlijk, naast perioden met zon vallen er verspreid over het land enkele buien met kans op een klap onweer. Zondag worden de meeste wolken en buien verwacht en bovendien blijft het kwik dan bij 19 graden steken, terwijl 21 graden de gebruikelijke waarde is voor deze fase van augustus. Overwegend veel bewolking en op sommige plaatsen ook nog wat regen is ook het weerbeeld voor maandag. Wel wordt het in de middag 22 graden.

Vanaf dinsdag zomers warm

Een hogedrukgebied bepaalt vanaf dinsdag het weer in onze omgeving. Daardoor blijft het droog en schijnt de zon volop. De wind komt uit het zuidoosten en voert warme continentale lucht aan. Hierdoor stijgt het kwik dinsdag en de dagen daarna overdag tot 25 graden of meer. ,,De kans op tropische warmte is vooral voor de donderdag en vrijdag, maar of het tot een echte hittegolf komt, valt op deze termijn niet met zekerheid te zeggen. Om van een hittegolf te kunnen spreken, zijn er namelijk in een serie van vijf zomerse dagen met 25 graden of meer, drie tropische dagen nodig", aldus Diana Woei van Weerplaza. Wel zijn de weermodellen vrij consistent en verwacht van Weerplaza dat het vanaf dinsdag tot en met het laatste weekend van augustus meest droog, zonnig en zomers warm zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee