Verdwaald in een mergelgroeve

Archieffoto

Archieffoto© iStock

Vier Maastrichtenaren verdwaalden midden jaren negentig in een mergelgroeve op de grens van Nederland en België. Ze begingen een klassieke fout: als je de weg kwijtraakt, ga je sneller lopen en minder nadenken.

Benti Banach

Urenlang liepen de twee jongens en twee meisjes. Tot ze overmand door angst de hoop opgaven en de dood in de ogen keken. Ze kunnen het navertellen want een reddingsploeg vond ze net op tijd. Vorig jaar zomer raakten twee Duitse studenten psychologie in een naburige grot de weg kwijt. Ze wisten: als we willen overleven moeten we rustig blijven en goed nadenken. Na vele uren lopen vonden ze per toeval een meters hoog luchtgat. Gedeelte van een kaart met het gangenstelsel van de mergelgroeve in SibbeMet luid geroep trokken ze uiteindelijk de aandacht van een schaapsherder. De eerste groep is nog aardig getraumatiseerd, blijkt uit de radiodocumentaire Door het oog van de duisternis, die de NPO begin dit jaar uitzond. Ze willen nooit meer een grot in. De Duitse studenten willen wel weer een keer terug. Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee